Ötenazi İbaresi Kaldırıldı

Yasa teklifinin 5. maddesinde yer alan “ötenazi” ibaresi, AK Parti Grubu'nun sunduğu önergeyle metinden çıkarıldı. Bunun yerine, bakımevlerine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil edenler, bulaşıcı hastalığı bulunanlar veya sahiplenilmesi yasak olanlara, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesinin 3. fıkrasında belirtilen tedbirlerin uygulanacağı belirtildi.

Yerel Yönetimlerin Sorumlulukları Artıyor

Yerel yönetimler, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kuracak ve bu hayvanların bakımlarını ve tedavilerini gerçekleştirecek. Ayrıca, sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya barındırılan hayvanların bakımevi dışında bir yere bırakılması eylemleri yasak kapsamına alınacak.

İdari Para Cezaları ve Hapis Cezaları

Sahipli hayvanın terk edilmesi kabahatine ilişkin idari para cezası hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak. Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk eden veya barındırılan hayvanı bakımevi dışında bir yere bırakanlara ise hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek.

Hayvan Bakım Merkezlerinin Kurulması

Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakımının yapılması amacıyla hayvan bakımevleri kuracak. Diğer belediyeler ise bu hayvanları en yakın bakımevine götürecek. Belediye başkanları ve meclis üyeleri, bu kurallara uymadıkları takdirde 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası alabilecek.

Dijital Kimliklendirme Zorunluluğu

Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.

Kaynak: İHA