ESNAFLAR ŞOKTA

Trabzon’un doğu ilçeleri önceki gün sele teslim oldu. Sürmene, Araklı, Arsin ve Yomra’da suların çekilmesi ile ilçeler adeta çamur deryasına döndü. İşyerlerini açmaya gelen esnaflar gördükleri korkunç manzara ile şok oldular. Araklı Bayram Halil Devlet Hastanesinde tedavi gören 38 hasta gece saatlerinde tahliye edilerek çevre hastanelere gönderildi.

A W291877 06-1

ÇAMUR İÇİNDEYİZ

Metrekareye 100 kilogramın üzerinde yağışın düştüğü Araklı’da esnaf Süleyman Çengi, yaşadıkları felaketi anlatarak “Mahsur kaldık. Kepçe bizi alarak karşı tarafa getirdi. Malzemelerimin hepsi su ve çamur içerisinde kaldı” dedi. Niyazi Akyıldız isimli esnaf ise “Böyle bir felaket ilk defa başımıza geldi. Çok kötü bir durum ile karşı karşıyayız”  ifadesine yer verdi.

A W291877 08-1

Trabzon'da önceki gün etkili olan şiddetli yağışlardan en çok etkilenen ilçe olan Araklı'da sel sularının çekilmesiyle ilçe merkezi çamur deryasına döndü. Sabahın ilk ışıklarıyla dükkanlarına koşan esnaf gördüğü manzara karşısında şaşkınlık yaşadı. Trabzon'daki şiddetli yağışlar Arsin, Araklı, Sürmene ve Yomra ilçelerinde sel felaketine yol açtı. Şiddetli yağışların ardından meydana gelen su baskınları nedeniyle özellikle Araklı ilçe merkezi sular altında kalırken, Trabzon-Bayburt karayolu ulaşıma kapandı. 4 ilçedeki birçok noktada yaşanan toprak kaymaları nedeniyle birçok mahalle yolu çökmeler nedeniyle ulaşıma kapanırken, mahsur kalan vatandaşlar ise belediye ve DSİ ekipleri tarafından yapılan çalışma ile kurtarıldı. Araklı'daki Bayram Halil Devlet Hastanesi'nde de su baskınları nedeniyle zor anlar yaşandı. Acil Servis ve yoğun bakım ünitesinde tedavi gören 38 hasta ve 30 personel dün gece saatlerinde tahliye edilirken, hastalar çevredeki hastanelere sevk edildi.

A W291877 12-1

100 kilogramın üzerinde yağışın düştüğü Araklı ilçesinde sabahın ilk ışıklarıyla hasar ortaya çıktı. Sel sularının çekilmesiyle ilçe merkezi çamur deryasına döndü. Sabahın ilk saatlerinde ilçe esnafı da dükkanlarına giderek hasarın boyutu ile karşılaşırken, belediye ekiplerince temizlik çalışması başlatıldı. Trabzon-Bayburt karayolu ise ekipler tarafından yapılan çalışma ile tekrar ulaşıma açıldı.

A W291877 02-1

FELAKETİ İLK KEZ YAŞADIK

Araklı ilçesinde esnaflık yapan Süleyman Çengi, yaşadıkları felaketi anlatarak “Allah bir daha kimsenin başına böyle felaket vermesin. Burada mahsur kaldık. Kepçe bizi alarak karşı tarafa getirdi. Sabah işyerime geldiğimde dükkanımdaki kötü manzara ile karşılaştım. Maddi zararım var. Malzemelerimin hepsi su ve çamur içerisinde kaldı. Allah yardımcımız olsun” dedi. Niyazi Akyıldız isimli esnaf ise “Böyle bir felaket ilk defa başımıza geldi. İlçe merkezindeki mahalleler çamur deryasına döndü. Çok kötü bir durum ile karşı karşıyayız. Can kaybının olmaması sevindirici bir haber” ifadelerini kullandı.

460844668 1131546448972040 6539658048796737650 N

Trabzon’da Şiddetli Yağışlar Sonrası Arsin Güneyce Mahallesi Heyelan Tehdidi Altında! Trabzon’da Şiddetli Yağışlar Sonrası Arsin Güneyce Mahallesi Heyelan Tehdidi Altında!

İŞİTME ENGELLİ KAYBOLDU

Selin etkili olduğu Sürmene ilçesine Çavuşlu Mahallesi'nde, camiye gitmek için evden çıkan Ali Kemal Demir (65), geri dönmedi. Yatsı namazı sonrası camiden çıkarak kendisinden haber alınamayan Demir için bölgede AFAD ekipleri, arama kurtarma çalışması başlattı. Ekiplerin çalışmalarında, henüz bir ize rastlanmadı.

460642198 1131545955638756 8552704294157420592 N

SU BASAN HASTANEDE HASTALAR TAHLİYE EDİLDİ

Trabzon'un Araklı ilçesinde etkili olan sağanak sonrası Özgen Mahallesi'ndeki Araklı Bayram Halil Devlet Hastanesi'ni de su bastı. Bahçesi suyla dolan hastane AFAD, UMKE ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Ekipler, 38 hasta ve 30 personeli, Acil Servis girişinden tahliye etti. Öncelikle Yoğun Bakım Ünitesindeki hastalar sedye ile arazi aracına alındı, ardından da ambulanslarla civardaki hastanelere nakledildi.

A W291877 04-1

MAHSUR KALANLAR KURTARILDI

Araklı ilçesine bağlı Yeniköy Mahallesi'nde Yanbolu Deresi de taştı. Taşkın sonrası yol ile bazı tarım arazileri sularla kaplandı. Derenin olduğu bölgede mahsur kalan bir kişi, küçük çocuğu ile birlikte Devlet Su İşleri (DSİ) ekiplerince iş makinesi kepçesiyle kurtarıldı. Kurtarılan baba-oğul güvenli bölgeye alındı.

399857

SEL GİTTİ ÇAMUR KALDI

Doğu ilçelerinde son 24 saatte metrekareye düşen 160 kilogram yağış nedeniyle dereler taştı, toprak kaymaları meydana geldi. Araklı ve Sürmene ilçelerinde birçok nokta sele teslim oldu. Tarım arazileri, ev ve iş yerlerini su basan, alt ve üst yapıda hasara neden olan, birçok aracın suya kapıldığı, mahsur kalan vatandaşların kurtarıldığı selin hasarı ise gün ağarınca ortaya çıktı. Hasar tespitlerinin sürdüğü ilçelerde temizlik ve onarım çalışmalarına devam eden ekipler, selin izlerini silmeye çalışıyor. Bölge halkı, sabahın ilk ışıklarıyla evlerinin zemin ve bodrum katları ile balçığa gömülen otomobillerini temizlemeye başladı. İlçede kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için belediye ekipleri de çalışma yürütüyor.

399858

SEFERBERLİK BAŞLATILDI

Trabzon Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Arsin, Araklı, Sürmene ve Yomra ilçelerinde yoğun yağışların yol açtığı su taşkınlarına ve heyelanlara 73 makine ve bütün ekipleri ile hızlı bir şekilde müdahale etti. Zararın en aza indirilmesi için yoğun çaba harcayan Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (TİSKİ), Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı, İtfaiye Dairesi ekipleri, AFAD, ilçe belediyeleri, bütün kurum ve kuruluşlar, yağmur başladığı andan itibaren sahada görev alarak olumsuzlukların giderilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Sürmene ilçesinde yürütülen çalışmaları bizzat yerinde inceleyerek belediye başkanı Hüseyin Azizoğlu'ndan bilgi aldı. Daha sonra heyelandan en fazla etkilenen Araklı ilçesine giderek sahadaki durumu gözlemledi.

460622103 829307686084328 315344648055788477 N

Muhabir: AYŞEN KARABİNA