Şennur Cengiz, yaklaşık 5 yıl önce, eşi Hakan Cengiz’in Sürmene bıçağı üretim atölyesinde yemek getirmek amacıyla çalışırken, bıçak yapımını izlemeye başladı. Eşinin işine duyduğu merak, Şennur Cengiz’i, bıçak üretiminin inceliklerini öğrenmeye teşvik etti. Bir süre eşinin tezgahını izleyen Şennur Cengiz, eline aldığı bıçakla ilk zımpara işlemini gerçekleştirdi ve hızla bu alanda yetenek kazandı.
Eşinin desteğiyle her geçen gün ustalığını geliştiren Şennur Cengiz, bugün Sürmene bıçaklarını üreten önemli bir isim haline geldi. Çalışmalarının ilk günlerinde bıçak yapımını oldukça zor bulan Cengiz, "Biz Karadeniz kadını, aklına bir şey koyduysa üstesinden gelir," diyerek yaşadığı süreci özetliyor.
Eşinin ilk başlarda biraz çekimser kaldığını belirten Şennur Cengiz, “Eşim evin yanındaki atölyede çalışıyordu, ben de öğle aralarında ona yemek getiriyordum. Bir süre sonra işin zorluğunu fark ettim ve eşimin yanında çalışmaya başladım. İlk başta karşı çıktı, ama ben denemek istedim. O günden sonra bu işe başladım ve hala devam ediyorum,” diye konuştu.
Sürmene bıçakları için her gün yeni modeller üreten Şennur Cengiz, bıçak üretiminde gösterdiği başarıyla ilçede tanınan bir usta oldu. Çalışmalarında dikkat edilmesi gereken en önemli unsurların başında, bıçağın elde rahat oturuşu ve keskinliği geldiğini belirten Cengiz, bıçaklarının uzun ömürlü olabilmesi için müşterilerine, “Bıçağı bulaşık makinesine atmayın, ılık suyla yıkayıp kurulayın” tavsiyesinde bulunuyor.
Eşi Hakan Cengiz ise, Şennur’un bıçak yapımındaki yeteneğini çok hızlı bir şekilde geliştirdiğini belirterek, "İlk başladığında zımparayı çok güzel yapmıştı. O kadar güzel yaptı ki, 'Bundan korkulur' dedim. Şimdi, burada yaptığım 20 işlemin 9’unu o yapıyor, 11 işlemi ben yapıyorum. Allah razı olsun, her zaman yardımcı oluyor," dedi.
Sürmene bıçaklarına kadın eli değdiği için, Şennur Cengiz, sadece kendi ailesine değil, tüm ilçeye katkı sağlıyor. Şennur Usta, hem eşine destek vererek hem de Sürmene bıçaklarının üretiminde kadın emeğiyle fark yaratmaya devam ediyor.