CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılığın yem sorununa çözüm üretilmemesinden olumsuz yönde etkilediğini söyledi.  Samanın fiyatının geçen yıla göre iki katından fazla arttığını belirten Gürer, bu durumda artan yem fiyatlar Hayvancılıkta var olan  sıkıntılarını da attırdığını söyledi. Gürer’in dert yanan hayvan üreticisi Erkan Yiğit  “Yemi kendin ürettiğim halde 10 hayvandan 5’ini satmak zorunda kaldım. Eşim bile köyü terk edip şehirde asgari ücretle çalışmaya başladı. Hayvancılık yapılabilir bir meslek olmaktan çıkıyor” diye konuştu.

 YEMİ KENDİM ÜRETTİĞİM HALDE ZORLANIYORUM

Yoncanın, süt yeminin ve samanın fiyatının arttığı için hayvancılık yapmanın zorlaştığına değinen Erkan Yiğit, “Ben hem hayvancılık hem çiftçilik yapıyorum. Yoncayı, samanı kendim ürettiğim halde işin içinde çıkamıyorum. 10 hayvanım vardı. Yarısını satmak zorunda kaldım. Şimdi 5 hayvanım var” dedi.

EŞİM BİLE KÖYÜ TERKETTİ

Çocuklarının hayvancılık yapmayı tercih etmediği için şehre göç ettiğini, eşinin de köyü terk ederek il merkezinde asgari ücretle çalışmaya başladığını anlatan Erkan Yiğit, böyle giderse  kırsalda  küçük aile tipi denen işletmelerde hayvancılık tamamen biteceğini, önümüzdeki aylarda samanın ton fiyatının 5 bin liraya kadar çıkabileceğini ifade etti. Yiğit”Bu iş sürdürülebilir iş değil. Şu an afedersin açık cezaevinde yaşar gibi yaşıyoruz’ diye konuştu.

BU YIL SAMAN İTHAL EDEBİLİRİZ

Hayvancılıkla ilgili maliyetin arttığını, ülkemizin bu yıl samanı bile ithal etmek zorunda kalabileceğini belirten CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şehirlerde ikamet edip, et ve süt fiyatları üzerinde yorum yapanlar var; onlara tavsiyem gelip buralarda üretimin nasıl yapıldığını görmeleridir. Samanın bile yüzde 100 arttığı bir ortamda hayvancılık yapmak kolay değil. Cumartesi yok Pazar yok. Bayram yok seyran yok. Her an görev başında olan hayvancılar  bir de maliyet artışlarıyla mücadele ediyorlar. Cumhurbaşkanı yem fiyatlar 4 ay sabit kalacak,indirim olacak demesine rağmen yem fiyatlar artmaya devam ediyor.Saman,yonca, slaj yem yanında süt yemine de zam geldi.Yem sorunu çözülmeden Hayvancılık gelişemez.Köylerde ahırlar boşalırken yem fiyatında artış sürüyor.Yem ofisi kurulmalı ve kamu yem fiyatını sübvanse etmelidir.Farklı bölgelerde farklı fiyatlarla saman aldığını söyleyen besici var.3 bin ile 4 bin aralığında saman olursa nasıl bu işi sürdürsünler .Saman ki yalnız hayvan için midesine dolgu malzemesi,Besleyici yanı yok,yanında arpa,süt ineği ise süt yemi,vitamini de gerekli,Saman bu fiyata çıkarsa diğer yemlerin fiyatı durur mu? 50 Kg kaliteli süt yemi 400 TL kadar çıkıyor.Bu işin şakası yok.Yem sorunu,ahır giderleri mutlaka kontrol altına alınması sağlanmalıdır.Süte zam gelmeden yeme zam geliyor.Bu durumda  Hayvancılıkta  1 litre süt= 1.5 kg yem pari- tesi sağlanmadan sürdürülebilirlik riske girmektedir ”  diye konuştu.

Editör: TE Bilisim