Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarından Tarihi Mesaj: 45 Yıllık Mücadele Yeniden Alevleniyor! Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarından Tarihi Mesaj: 45 Yıllık Mücadele Yeniden Alevleniyor!

Üretici Zarar Ediyor
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin, mevcut çiğ süt fiyatının üreticiyi tatmin etmediğini belirtti. Keskin, “Üretici şu anda zarar ediyor. Konseyin belirlediği fiyat da yetersiz kaldı. Yem fiyatlarına 25-35 lira arasında zam geldi, maliyetler arttı, elektriğe ve mazota yapılan zamlar da üreticiye ek yük getiriyor” dedi. Keskin, çiğ süt fiyatının yüzde 23 zamla 18 lira olması gerektiğini ifade etti.

Geçmişteki Sıkıntılar
Keskin, geçmişte firmaların süt alımlarını kısıtlayarak fiyatları düşürmeye çalıştığını hatırlatarak, “Firmalar, süt fiyatlarını düşürmek için tüketim azaldı gibi söylemlerle fiyatları aşağı çekti. Konsey fiyatının uygulandığı yerlerde bile bu düşüş yaşandı” dedi. Süt tozu ihracatının açılması ve tereyağı ithalatının kısıtlanması gibi düzenlemelerle bu sorunlarla mücadele ettiklerini belirtti.

Sektördeki Regülasyonlar
Bakanlık tarafından süt tozu ihracatının açılması ve tereyağı ithalatının kısıtlanması gibi regülasyonlar hayata geçirilmiş olsa da, bu adımların üreticinin yaşadığı ekonomik sıkıntıları çözmede yeterli olup olmadığı ise belirsizliğini koruyor.

Muhabir: BİROL SANCAK