Biruni Üniversitesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Eda Kepenekli ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Deniz Aygün, son yıllarda kızamık ve boğmaca vakalarının arttığını belirtti. Kepenekli, bu artışın temel nedenlerinden birinin, son yıllarda aşılamada görülen aksaklıklar ve aşı karşıtlığının yaygınlaşması olduğunu söyledi. Kepenekli, "Kızamık, Covid-19’dan çok daha hızlı bulaşan bir enfeksiyon. Aşılamadaki eksiklikler, hem kızamık hem de boğmaca vakalarının yayılmasına neden oluyor" dedi.

Boğmaca: Küçük Bebekler İçin Büyük Tehlike

Boğmaca ile ilgili uyarılarda bulunan Prof. Dr. Kepenekli, bu hastalığın özellikle 6 aydan küçük bebekler için tehlikeli olabileceğini belirtti. Boğmaca, güçlü öksürük nöbetleriyle seyreden ve bazen öksürük nöbetleri sonrası nefes darlığı, apne gibi ciddi sorunlara yol açabilen bir hastalık. Kepenekli, "Bu hastalık ne yazık ki bebekleri kaybetmemize neden olabiliyor. Özellikle 2 yaş altındaki bebeklerde boğmaca çok daha ağır seyrediyor. Aşı, hem bebekleri hem de onlara yakın kişileri koruyacak en önemli önlem" dedi. Ayrıca, gebelikte boğmaca aşısının annenin bebeğini korumak için en etkili yöntem olduğuna da vurgu yaptı.

Kızamık: Aşısızlık Artınca Salgın Riski Yükseliyor

Büyüme Ağrısını Tanıyın: Çocuklarda Yaygın Bir Şikayet Büyüme Ağrısını Tanıyın: Çocuklarda Yaygın Bir Şikayet

Kızamık vakalarındaki artışa da dikkat çeken Kepenekli, 2 yıl önce Türkiye'de önemli bir kızamık salgını yaşandığını hatırlattı. Salgının, özellikle aşısız ve eksik aşılanan çocuklarda başladığını söyleyen Kepenekli, kızamık vakalarının genellikle aşılama karşıtlığı ve aşı eksikliklerinden kaynaklandığını vurguladı. Kepenekli, "Kızamık çok hızlı bulaşan ve klinik olarak oldukça ağır seyreden bir hastalık. Yüksek ateş, kuru öksürük ve gözlerde kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösterir. Aşısız çocuklarda hastalık çok daha ağır seyreder ve hastaneye yatış gerektirebilir" dedi.

Aşılamadaki Düşüş Salgınlara Yol Açabilir

Doç. Dr. Deniz Aygün, son yıllarda aşılamadaki eksikliklerin kızamık ve boğmaca vakalarının artmasına yol açtığını belirterek, “Aşısız çocuklar, hem kendileri hem de çevreleri için büyük bir tehlike oluşturuyor. Bu hastalıklar çok ciddi komplikasyonlara yol açabilir ve ölümcül olabilir" dedi. Aygün, aşılanmanın bu hastalıkları önlemek için en etkili yöntem olduğunu vurgulayarak, özellikle küçük çocukların ve bebeklerin korunması için ebeveynlere aşıları ihmal etmemeleri çağrısında bulundu.

Tedbirler Alınmazsa Salgın Riski Artabilir

Uzmanlar, son yıllarda artan aşı karşıtlığının bu hastalıkların yayılmasını kolaylaştırdığını, bu nedenle herkesin aşılarını yaptırmasının önemine dikkat çekiyor. Aygün, "Aşı karşıtlığı ve kararsızlık, toplum sağlığını tehlikeye atıyor. Kızamık ve boğmaca gibi hastalıklar hava yoluyla bulaşıyor ve enfekte kişilerin okula gitmemesi, mesafe kurallarına uyulması gibi genel koruyucu önlemler alınması gerekiyor. Aşı, çocukluk çağı hastalıklarından korunmanın en önemli yoludur" diye konuştu.

Ayrıca, uzmanlar, aşısız bebeklerin korunması için anne-baba ve büyüklerin de aşılanmasının önemine değindi. Boğmaca, hayat boyu bağışıklık bırakmayan bir hastalık olduğu için, küçük bebeklerin bu hastalıktan korunabilmesi için çevrelerindeki yetişkinlerin de aşılı olması gerektiği ifade ediliyor.

Kaynak: İHA