Aylık ve Yıllık İhracat Rakamları

Aylık İhracat: Temmuz ihracatı, 2023'ün aynı ayına göre %13,8 artışla 22 milyar 512 milyon dolar olarak kaydedildi ve tüm zamanların en yüksek Temmuz ihracatı oldu.

Yıllık İhracat: Temmuz itibarıyla yıllıklandırılmış ihracat 261,5 milyar dolar oldu ve bir önceki yıla göre %3,4 artışla yine Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı.

Gelin bunu isteyince damat evlenmekten vazgeçti! Gelin bunu isteyince damat evlenmekten vazgeçti!

Bakan Bolat'ın Açıklamalarında Öne Çıkanlar

Döviz Rezervleri ve İstihdam: Döviz rezervleri ve istihdam arttı, işsizlik son 12 ayın en düşük seviyesine geriledi.
İthalat-İhracat Karşılama Oranı: İthalatın ihracatı karşılama oranı mal ticaretinde geçen yıl %66'dan bu yıl %75'e yükseldi.
Dış Ticaret Açığı: Yıllıklandırılmış dış ticaret açığında 38,3 milyar dolar azalma yaşandı ve 82,3 milyar dolara geriledi.

İthalat: İthalat bir yılda 30 milyar lira geriledi.

Toplam Ticaret Hacmi: Toplam ticaret hacmi 605 milyar dolar oldu.

Hizmet İhracatı: 2024'ün ilk 5 ayında kesinleşmiş veri %9,9 artışla 36,3 milyar dolar oldu. İlk 7 ay veri tahmini ise %9 artışla 59 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

Cari İşlemler Açığı: Cari işlemler açığı tahmini yıllıklandırılmış 20 milyar dolar ve belki biraz daha aşağısına düşmesi bekleniyor. Milli gelirin %2'sine ya da altına gerilemiş olacak.

Dış Ticaretin Geleceği: Dış ticarette Ağustos ayından da ümitli olunduğu ve sonbaharın ihracatın hızlandığı bir dönem olduğu belirtildi.
İhracat Akademisi: İhracat akademisi kuruluyor.

Kaynak: ENSONHABER