Yüksek enflasyon ortamında esnafın rahat bir nefes alabilmesi için yeni bir yapılandırmaya ihtiyaç duyulduğunu belirten Palandöken, girdi maliyetlerindeki artışın esnafı zor durumda bıraktığını vurguladı. Artan iş yeri kiraları, stopaj, akaryakıt ve enerji zamları ile işçi giderlerinin, esnafın sattığı ürünlerin yerine yenisini koymasını zorlaştırdığını ifade etti.

Borcu olanların beklediği oluyor! Beklenen af bu tarihte gelecek Borcu olanların beklediği oluyor! Beklenen af bu tarihte gelecek

Palandöken, "En son çıkarılan 7440 sayılı Yapılandırma Kanunu ile 2023 yılı sonuna kadar 156 milyar TL tahsil edildi. Yeni bir yapılandırma, hem devlet bütçesine katkı sağlar hem de esnafımız ve vatandaşımız için bir rahatlama yaratır" şeklinde konuştu.

Yüksek enflasyonun piyasaların dengesini bozduğunu söyleyen Palandöken, esnafın müşteri sayısının azaldığını ve gelirlerinin düştüğünü kaydetti. Uzun vadeli bir yapılandırmanın, insanların ödeyebileceği şartlarla gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, hesaplara konulan bloke uygulamalarının da esnafı hareketsiz bıraktığını belirtti. "Borçlarını ödemek için paraya ihtiyaç duyan esnaf, bloke nedeniyle hareket edemiyor. Bu durum ekonomide tıkanmaya yol açıyor" dedi.

Palandöken, esnafın finansmana ulaşmasının zorlaştığını da sözlerine ekledi. Devletin esnafa verdiği düşük faizli kredilerin artık cazibesini kaybettiğini belirten Palandöken, yapılandırma kanununun yeniden gündeme getirilmesi gerektiğini ifade etti. "Yapılandırma ile esnafımız, nakit akışını düzelterek finansal rahatlama sağlar ve piyasada canlanma ile güven ortamı oluşturur" diye konuştu.

Kaynak: İHA