TBMM Genel Kurulunda, Balıkçılık sektörünün sorunlarına ilişkin İYİ Parti Grubu adına bir konuşma yapan İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, sektörün yaşadığı sıkıntıları gündeme getirerek şöyle dedi.
 
TRABZON 4. SIRADA

“Türkiye'de deniz ve iç sularda toplam 2.139 adet tesis bulunmakta olup bu tesislerin yıllık toplam kapasitesi ise 516.784 tondur. Türkiye'de denizlerde yetiştiricilik yapılan iller arasında en büyük paya yüzde 36,4 ile Muğla sahip iken Trabzon yüzde 3,1'lik pay ile 4'üncü sırada yer almaktadır.”

DENİZ KİRLİLİĞİ ÖNEMLİ SORUN

Örs konuşmasında deniz kirliliğine de dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı “Artan nüfus, av sezonunun kısa olması, talebin fazla olması, kaçak avlanma gibi balıkçılık sektörünü olumsuz etkileyen unsurların yanında sektörü ve deniz ekosistemini tehdit eden en önemli sorun deniz kirliliğidir. Konuyla ilgili, bununla ilgili 2019 yılı Ekim ayında bir araştırma önergesi vermiştim deniz kirliliğinin önlenmesiyle ilgili; maalesef bu araştırma önergemiz iktidar kanadına mensup arkadaşlarımızca reddedilmişti.”

TEŞVİKLER ARTTIRILMALI

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Örs, balıkçıların borç baskısı altında olduğunu belirterek “Konsolide finansal tabloları incelendiğinde denizlerde üretimin ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli olan yüksek sermaye yatırımına karşılık sektör borç verenlerin baskısı altındadır. Sektörde faaliyetler ağırlıklı olarak banka kredileri ile finanse edilmektedir. Balıkçılık sektörüne ilişkin devlet teşviklerinin arttırılması, para ve sermaye piyasası araçlarına erişimde devlet güvencesi verilmesi şarttır. 

BALIK YEMİ VE YUMURTASINDA DIŞA BAĞIMLIYIZ!

Su ürünleri yetiştiriciliğinde üretim maliyetinin ana bileşenleri balık yemi ve yumurtasıdır. Maalesef bu 2 kalemde ülke olarak dışa bağımlıyız, bunu da üzülerek belirtmek isterim. 

Örs konuşmasında balıkçılık sektöründe yetişmiş insan gücü eksikliğine vurgu yaparak “Yetiştiricilik sektöründeki potansiyelimize rağmen sektörün ihtiyaç duyduğu yetişmiş insan gücü açısından da önemli problemler vardır. Balıkçılık ve su ürünleri mühendisi eksikliği, işleme tesislerinde çalışacak personel bulamama, denizlerdeki kafeslerin bakım, onarımı ve diğer faaliyetlerde dalgıç yokluğu diğer aşılması gereken problemlerdendir” dedi.

KOORDİNASYON SAĞLANMALI

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs konuşmasını şu sözlerle tamamladı “Denizlerde gemi seyri, demirleme bölgesi, kafes alanları, avlak alanları, koruma alanları gibi hususlar bir bütün olarak ele alınmalıdır, bir bütün olarak planlanmalıdır. Günümüzde birçok bakanlığın iştigal alanına giren bu konuda koordinasyonu sağlayacak bir yapı ivedilikle oluşturulmalıdır.”

Editör: TE Bilisim