Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, Türkiye'nin birçok bölgesinde etkili olacak yoğun toz taşınımı, sağlık üzerinde ciddi etkiler yaratabilir. Prof. Dr. Tevfik Özlü, özellikle solunum yolu hastalıkları olan bireylerin bu dönemde dışarı çıkmamalarını öneriyor. Toz taşınımı, görüş mesafesinde düşüşe ve hava kalitesinde azalmaya neden olurken, çamur şeklinde yağışlara ve sağlık sorunlarına yol açabilir.

Prof. Dr. Özlü, "Çöl tozu" olarak da bilinen bu doğa olayının, astım ve KOAH gibi kronik akciğer hastalıkları olan kişiler için daha büyük bir tehdit oluşturduğunu vurguluyor. Bu nedenle, tozun yoğun olduğu günlerde hastaların evde kalmaları, mümkünse dışarı çıkmamaları gerektiğini söylüyor.

Tozlu havada alınması gereken önlemler arasında; dışarı çıkılmaması, eğer dışarı çıkılması gerekiyorsa maske kullanılması ve en kısa sürede içeri dönülmesi bulunuyor. Ayrıca, dışarıdan dönüldüğünde kıyafetlerin değiştirilmesi, el, yüz ve gözlerin yıkanması, ağız ve burun için gargara yapılması öneriliyor. Prof. Dr. Özlü, toz taşınımı sonrası ortaya çıkabilecek yeni semptomlar veya mevcut semptomlarda artış gözlemlenmesi durumunda, hastaların derhal doktorlarıyla iletişime geçmeleri gerektiğini hatırlatıyor.

Editör: Birol Sancak