Bu geziler, katılımcılara geçmişte bu bölgede hangi canlıların yaşadığına dair keyifli ve öğretici bir deneyim sunuyor. Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, bu fosil odaklı araştırmaların önemine vurgu yaparak, yerel yönetim olarak etkinliklere ev sahipliği yapma ve farkındalık yaratma görevlerini üstleneceklerini belirtiyor. Ayrıca, Tonya Fen İşleri Müdürü Ali İhsan Hacıfettahoğlu da fosil keşif alanının daha güvenli ve fonksiyonel hale getirilmesi için çalışmalar yürütüyor.

4-80

Evladını Şehit Veren Cemal Aslan Hayata Gözlerini Yumdu! 30 Yıllık Acı Dinmedi Evladını Şehit Veren Cemal Aslan Hayata Gözlerini Yumdu! 30 Yıllık Acı Dinmedi

Prof. Dr. Şeyihoğlu, bu gezilerin çocuklara ve onları yetiştirecek öğretmenlere coğrafyanın önemini öğretmeyi amaçladığını ifade ediyor. Fosillerin, tarih boyunca yaşanan değişimleri anlamak için kritik bir kaynak olduğunu belirten Şeyihoğlu, "Farkında olmak, bu vatanın sahibi olmanın ilk adımıdır" diyerek, araştırmaların gençlerin çevreleri hakkında farkındalık kazanmalarına yardımcı olacağını vurguluyor.

3-132

Tonya Formasyonu'nda bulunan deniz fosilleri, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ve diğer üniversiteler tarafından yapılan araştırmalara konu olmuş, bu fosillerin yaşadığı dönem Geç Kretase-Erken Paleosen aralığına tarihlenmiştir. Bu bağlamda, fosillerin varlığı, Tonya'nın geçmişte deniz altında olduğunu göstermektedir.

1-202

Fosillerle ilgili merak edilen sorular, öğrencilere yönelik eğitim müfredatları ile ilişkilendiriliyor; Hayat Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Fen Bilimleri, Coğrafya ve Biyoloji derslerinde de bu konulara yer veriliyor. Ayrıca, keşif süreci katılımcılara bilimsel araştırma becerileri kazandırarak eğlenceli bir öğrenme deneyimi sunuyor. Katılımcılar, bireysel ve kurumsal düzeyde fosil koleksiyonları oluşturarak koleksiyonculuk konusunda pratik yapma fırsatı buluyor.

Prof. Dr. Ayşegül Şeyihoğlu ve ekibi, bu eğitim odaklı etkinlikleriyle bölgeye ve bilime önemli katkılarda bulunmaya devam ediyor.

Muhabir: AYŞEN KARABİNA