Trabzon’un Düzköy ilçesine bağlı Honefter Yaylası, dün geleneksel şenlik için binlerce kişiyi ağırladı. Ancak şenlik sonrası bırakılan çöpler, yaylada hayvancılık yapan yöre halkının büyük tepkisine neden oldu.

Çayırbağı Mahallesi’nin Honefter Yaylası’nda her yıl düzenlenen bu şenliğe bu yıl Düzköy, Akçaabat, Tonya ve Trabzon’un diğer ilçelerinden olduğu gibi Türkiye’nin dört bir yanından katılım oldu. Şenlik boyunca horon oynayan ve yöresel sanatçıların ezgileriyle coşan katılımcılar, etkinlik sonunda yaylayı terk ederken çöplerini geride bıraktı.

Toprak Ana'da Çocukların Dondurma Şöleni! Köy Yaşamını Keşfettiler Toprak Ana'da Çocukların Dondurma Şöleni! Köy Yaşamını Keşfettiler

Bu sabah ineklerini otlatmak için yaylaya çıkan yerel halk, yayla alanını binlerce çöp ile dolu bulunca büyük bir şok yaşadı. Şenlik sonrası bırakılan atıkların çevre ve hayvanlar için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirten yayla sakinleri, acilen temizlik yapılması gerektiğini vurguladı.

Yaylada hayvancılık yapan yerel halk, "Eğlenmek herkesin hakkı ancak bu şekilde değil. Şenlik adı altında yaylalar kirletiliyor. Bu çöplerin bir an önce temizletilmesi gerekiyor. Yaylada bir rüzgar çıksa bu plastik poşetler ve atıklar yaylanın dört bir yanına dağılacak. Yörede bizler hayvancılık yapıyoruz. Bu plastik atıklar hayvanlarımız ve su kaynaklarımız açısından büyük tehlike saçıyor. Böyle şenlik olmaz olsun," diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Yayla sakinleri, yetkililerden ve şenliği organize edenlerden acil temizlik çalışması başlatılmasını talep ederek, bu tür etkinliklerin çevreye zarar vermeden yapılması gerektiğini hatırlattı.

Kaynak: İHA