Ancak 2018 yılında başlayan restorasyon süreci uzun bir zaman almasına rağmen maalesef tamamlanamamıştır. Farklı dönemlerde farklı işlevler gören yapı, özgün halini etkileyecek pek çok değişikliğe maruz kalmıştır.

Restorasyon süreci, birinci ihalede fiyat artışları nedeniyle devredilen firma, ikinci ihalede pandemi etkisiyle işi tamamlayamayan firma ve nihayetinde 2022 yılında devralan mevcut firma aracılığıyla devam etmektedir. Mimarlar Odası Trabzon Şubesi, yapılan incelemeler sonucunda restorasyon çalışmalarının aşağıdaki hususlar çerçevesinde sürdüğünü tespit etmiştir:

Muhdes imalatlardan arındırılarak özgün halin ortaya çıkarılmasına yönelik temizlik ve taşıyıcı sistem sorunlarının güçlendirme çalışmaları devam etmektedir.

Restorasyon sürecinde proje öngörülerinin dışında temizlik sonrası ortaya çıkan hasarlar tespit edilmekte ve uzmanlar tarafından yeni müdahale kararları alınmaktadır.

Sürecin uzaması nedeniyle ciddi hasarlar oluşmamış, var olan ufak hasarlar giderilmiştir.
Yapılan işlemler restorasyon tekniklerine uygun ve niteliklidir.

Trabzon Müzesi, sembolik ve kültürel miras değeri açısından kentin en önemli yapılarından biridir. Bu nedenle restorasyon sürecinin titizlikle yürütülmesi büyük önem taşımaktadır. Mimarlar Odası Trabzon Şubesi olarak, sürecin sonuna kadar yerinde gözlemleyerek çalışmaları takip edeceklerini belirtmektedir.

Muhabir: AYŞE SANCAK