Tiyatro Salonlarının Yetersizliği
Trabzon Sanat Tiyatrosu adına yapılan açıklamada, Trabzon’un binlerce yıllık zengin kültürel mirasına rağmen tiyatro salonlarının yetersiz olduğu vurgulandı. Şehirde aktif olarak faaliyet gösteren 15 özel tiyatro ekibi ve Devlet Tiyatrosu’nun tek bir sahneye, Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi’ne bağlı kalmasının büyük bir sorun olduğu belirtildi.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya’nın belediyeye ait iki salonun tiyatro ekiplerine tahsis edilmesi yönündeki girişimleri takdir edilirken, bu salonların fiziki yetersizliklerinin tiyatro camiasının ihtiyaçlarını karşılamadığı ifade edildi.

Gün Dağılımında Adalet Talebi
2024-2025 sezonunda Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi’nin kullanım günlerinin dağılımında yaşanan sorunlar, tiyatro topluluklarının tepkisini çekti. 27 Aralık 2024’te yapılan toplantıda, “Tiyatrolar Birliği” adı altında iki tiyatro ekibinin, diğer ekiplerin haklarını gözetmeden dini bayramlar, Trabzonspor maç günleri ve özel günleri kapsayan günleri dağıttığı iddia edildi.

11 tiyatro ekibinin itirazı üzerine, Ortahisar Belediyesi’nin koordinasyonuyla adil bir gün dağılımı sağlanması için bir komisyon kuruldu. 31 Aralık’ta yapılan toplantı sonucunda tüm ekiplerin mutabakatıyla yeni bir gün dağılımı yapıldı.

Tartışmalı İddialar ve Karşılıklı Suçlamalar
Tiyatro Zinos Yönetmeni İbrahim Kavzoğlu’nun komisyona yönelik itirazları ve toplantıdaki tavırları, diğer ekipler tarafından tepkiyle karşılandı. Ayrıca, Kavzoğlu’nun, “Yaşasın Boşanıyoruz” adlı oyununun gösterimden kaldırıldığı ve bu durumu Ortahisar Belediyesi’ne karşı baskı unsuru olarak kullandığı belirtildi.

Panki Tiyatro Yönetmeni Tufan Ünlü’nün de benzer şekilde özel sahnesine sahip olmasına rağmen, kamuoyunda yanlış algılar oluşturduğu ve Ortahisar Belediyesi’ni hedef aldığı iddia edildi. Bu tutumların, Trabzon tiyatro camiasındaki birlik ve uyumu zedelediği ifade edildi.

Yolu Trabzon'dan Geçen 148 Sanatçı, MKM Beşiktaş Çağdaş'ta... Yolu Trabzon'dan Geçen 148 Sanatçı, MKM Beşiktaş Çağdaş'ta...

Sanat ve Birlik Çağrısı
Trabzon Tiyatrolar Derneği Bileşenleri, Trabzon Sanat Tiyatrosu ve diğer tiyatro ekipleri, sanatın birleştirici gücüne vurgu yaparak şunları söyledi: “Sanat, toplumun ilerlemesine katkı sağlayan birleştirici bir güçtür. Ancak dedikodular ve ayrıştırıcı söylemler, tiyatronun ruhuna zarar vermektedir. Hukuki süreçlerin takipçisi olacağımızı ve daha adil bir kültür-sanat ortamı için tüm yapıcı işbirliklerine açık olduğumuzu kamuoyuna duyuruyoruz.”

Daha Adil Bir Kültür-Sanat Ortamı İçin
Trabzon tiyatro camiası, tartışmalara rağmen sanatın birleştirici gücüne olan inançlarını koruduklarını ve toplumsal değerleri gözeterek üretken bir tiyatro ortamı için çalışmaya devam edeceklerini belirtti. Tüm tiyatro ekipleri, sanatın ışığında dayanışma ve iş birliğine açık olduklarını yineledi.

Muhabir: DOĞUKAN ÖZKURT