Kahverengi Kokarcaya Karşı Kapsamlı Önlem
Trabzon’da tarım ürünlerine büyük zarar veren kahverengi kokarca böceğiyle mücadele sürüyor. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı ekipler, 9 ilçede 1 milyon 350 bin metrekarelik yapı alanında ilaçlama çalışmaları gerçekleştirdi. Depo, ahır, odunluk ve ambar gibi kışlak yaşam alanlarında yoğunlaşan ekipler, 17 bin 850 metrekare yapı yüzeyini de ilaçladı.

Samsun-Sinop karayolunda dev altyapı hamlesi Samsun-Sinop karayolunda dev altyapı hamlesi

Mücadelede Stratejik Yaklaşım
Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Bülent Sağır, mücadelede belirlenen stratejinin önemine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Feromon tuzaklar asarak başladığımız mücadelede, sonbahar döneminden itibaren kimyasal ilaçlama çalışmalarına da ağırlık verdik. Böceğin kışlak alanlarında yuvalanmasını önlemek için kapsamlı ilaçlama çalışmaları yapıyoruz. Bugüne kadar 18 bin nokta ilaçlandı ve mücadelemizi kesintisiz sürdürüyoruz.”

Popülasyonu Kontrol Altına Alma Hedefi
Kahverengi kokarca, Türkiye’nin 29 ilinde görülen ve özellikle tarıma büyük zarar veren bir zararlı. Sağır, bu zararlının popülasyonunu kabul edilebilir seviyelere indirmek ve tarıma olumsuz etkilerini azaltmak için çalışmalara devam ettiklerini belirtti. Ayrıca, mücadelede 207 litre biyosidal ilaç kullanıldığını ve ilerleyen süreçte feromon tuzakların daha etkin şekilde kullanılacağını açıkladı.

9 İlçede Kesintisiz Çalışma
İlaçlama çalışmaları, sahil bölgelerindeki 9 ilçede yoğunlaştı. Of dışında kalan bu bölgelerde, 18 kişilik ekip, biyosidal ilaçlama faaliyetlerini aralıksız sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve ziraat odalarıyla iş birliği yaparak, mücadele sürecinin etkili şekilde yürütüldüğünü belirtti.

Kaynak: iha