Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı meclis toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda 2025-2029 Stratejik Planı, görüşüldü ve oy birliğiyle kabul edildi. Stratejik planla ilgili bilgi veren Başkan Genç, bütün kesimlerin taleplerine yönelik çözümler ortaya koymaya çalıştıklarını vurgulayarak, “Birinci önceliğimize yaşanabilir ve sürdürülebilir bir çevre oluşturma anlayışını koyduk. Burada amacımız hem tedbirler almak hem de yönetimini değerli ilçe belediyelerimizle birlikte layıkıyla yönetmek ve yürütmek. Burası bir kültür tarih ve sanat şehri. Amacımız, bu yönümüzü daha önce çıkarmak. Gelişen trendimiz turizmi öne almak ikinci temel amacımız. Üçüncü olarak istihdam ve ulaşım öne çıkıyor” dedi.
RAYLI SİSTEM ÖNCELİKLERİMİZ ARASINDA
Meclis üyelerinin raylı sistem ve Gülcemal projeleri hakkındaki sorularını yanıtlayan Başkan Genç, şunları söyledi: “Raylı sistemi önceliklerimiz arasına aldık. 24 Nisan’da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürümüz Yalçın Eyigün Bey ile beraber protokolünü imzaladık. 13 Ağustos'ta Cumhurbaşkanlığı Strateji Dairesi Başkanlığı'ndan onay çıktı. 13 Ekim’de uygulama projesinin ihalesi yapıldı. Kısa bir süre içerisinde uygulama projesinin yapımcı firması şehrimize gelecek ve yer tespitiyle beraber uygulama projesi çalışması sürecek. Normal şartlarda bir buçuk yıl sürüyor. Ama biz onu bir yıla çektik. Çok hızlı bir şekilde vaziyet alıp seneye bu zamanlarda kazma vurmayı planlıyoruz. Ayrıca Beşikdüzü- Of arasında elektrikli otobüslerimiz olmasını planlıyoruz. Onlarla ilgili anlaşmalarımızı imzaladık. Şubat ayında ihalesi hazır hale gelecek. Önce Akçaabat- Yomra, daha sonra Beşikdüzü ve Of arasında olacak. Çevre dostu bir ulaşım... Şu anda duraklarda çalışıyoruz. Ulaşım noktasında iyileştirmeler yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
ORTAK AKIL VURGUSU YAPTI
Başkan Genç, Gülcemal projesine ilişkin şunları söyledi: "Amacımız, kıyılarımızı şehrimize yakışır bir şekilde düzenlemek. Gülcemal projemiz 750 dönümlük bir alanda. Şu anda bu 750 dönümlük alanın 250 dönümü yapıma ve yatırıma hazır bir vaziyette. Biz göreve geldiğimizde bu şekildeydi zaten. Sayın Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu, kalan 500 dönümlük alanın tahkimat işini üstlendi ve yaptırıyoruz şu an. Bir taraftan 500 dönümlük alanda deniz dolgusu yürürken 250 dönümlük alanda yani yatırıma hazır alanda bir başlangıç yapabiliriz. Göreve geldiğimizde önemli sözlerimizden bir tanesiydi. Zaten bir konsept çalışma vardı. Biz buna iki tane daha ekledik. Dolayısıyla şu anda biz Gülcemal’de ne olması gerektiği ve ne olmaması gerektiği konusunda çalışıyoruz. Çünkü burası bir kıyı ve yaşam alanı olsun istiyoruz. 3 tane konsept projemiz var. Bunları şehirle paylaşacağız. Raylı sistemde de sahil, Maraş ve Tanjant olmak üzere üç tane alternatif vardı. Üniversite ve odalarla çalıştay düzenledik. Maraş Caddesi’nden olmaması gerektiği konusunda bir fikir birliği çıktı. Bu iş teknik bir iş. Çok büyük bir ihtimalle Tanjant’tan olacak. Yani Akyazı’dan başlayacak iç yoldan Tanjant’a çıkacağız, Değirmendere üzerinden otogar ve üniversiteden havalimanına inecek. Gülcemal'de de aynı anlayışı ortaya koymak istiyoruz. Tamamen şeffaf katılımla olsun istiyoruz. Biz yaptık oldu anlayışıyla olsun istemiyoruz. Önemli olan şehrin ne istediği. Konsept projeleri sunacağız. Belediyelerimiz, STK’larımız ve odalarımızdan görüşler alacağız. Bu dönem birinci aşamada raylı sistem projesi ve eş zamanlı olarak Gülcemal Projesi’ni bu şehrin gündeminden çıkarmak istiyoruz. Süreç bu şekilde devam ediyor.”