Çalıştaya, Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, AK Parti ilçe başkanı Selahaddin Çebi, Trabzon Vali Yardımcısı Ali Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Süleyman Gün, Ortahisar Kaymakamı Gürkan Demirkale, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bekir Aktürk ile kurum temsilcileri katıldı. Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Yerel yönetim anlamında kıymeli bulduğumuz yasa ile alakalı çalıştay düzenledik. 2012 yılında hükümetimizin önerisi, parlementomuzca çıkan yasa ile 2014 yılı itibarii ile Trabzon Büyükşehir oldu. Yerelde de ilçe belediyeleri oluştu. Uygulamada tüm alanlar belediye sınıralarına dahil oldu. İlk etapta bir takım sorunlarla da karşılaştık. Uygulamada bir takım aksaklıklarla da karşılaştık. 18 ilçemizle, 18 ayrı belediyemiz ve bir büyükşehir belediyemiz var. Aynı zamanda 18 ilçede kamu adına hizmet eden kamu kuruluşlarımız var. Hep beraber aynı coğrafyada hizmet ediyoruz. Yetkilermiz, sorumluluklarımız, koordinasyonlarımız çok çok önemli” dedi.


 
BÜYÜK PROJELERDE OLMALI

Genç, “Büyükşehir yapılanması ile ilçe beleidyelerimiz ve büyükşehir belediyemizin sorumluluğunu ayırmalıyız. Mahalle yolunun ana yol büyükşehir belediyesine ara yol ilçe belediyesine bağlı oluyor. Büyükşehir belediyemiz şehrimizin büyük işleri ile konumlandırılması lazım. Büyük ölçekli imar planlarındaki bütünlüğü sağlamakla görevli ve yetkili olmalı. Şehrimizde imar konularında hangi aşamalara geldiğimizi görüyoruz. Büyükşehir belediyesi şehrimizin büyük yatırımları ve istihdamı ile ilgilenmesi lazım. Şu anda turizm destonasyonundayız. Şehrimizin gelişen trendi turizm. Büyükşehir belediyemiz turizmle ilgilenmeli. Bunun altındaki tüm belediyecilik işlemleri ilçe belediyelerinin koordinasyonunda olması lazım” diye konuştu. 

SİSTEM DEĞİŞİME AÇIKTIR

Ortahisar Kaymakamı Gürkan Demirkale, “Kamu yönetimleri yaşayan bir süreç. Doğuyor, büyüyor, kendi içinde gelişiyor. Sistemler değişime çok açık olması gerekiyor. Kamu hizmetinin düzenlemeleri ve değişimlerini gerektiren bir süreç. Gelişim ve değişime bu çalıştay ciddi bir katkıda bulunacaktır” ifadelerine yer verdi. 

İLÇE BELEDİYELERİ İLE UYUMLU ÇALIŞIYORUZ

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Süleyman Gün, sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyükşehir yasası yürürlüğe girdi. Her yasa mükemmel değil. Mükemmel olsa değişiklik olmaz. İlçe belediyeleirmizde imar ve diğer alanlarda iş birliği içerisinde çalışıyoruz. Her hangi bir problem yaşamadan süreci yürütüyoruz. TİSKİ kırsal alanlarda hizmetini yürütüyor. Her hangi bir aksaklık olmuyor. Teknoloji çağındayız. Yol konusunda sistmesel olarak değerlendirilebilir. Çalıştayımız hayırlara vesile olsun.”

YEREL YÖNETİM UYUMLU ÇALIŞMALI

Trabzon Vali Yardımcısı Ali Yılmaz, şöyle konuştu: “Yerel yönetimlerle ilgili konuların tartışılması, deneyimlerin paylaşılması çok önemli. Çalıştaydan önemli sonuçlar çıkacaktır. Yerel yönetimlerde valiler, belediye başkanları uyumlu çalışır. Vatandaş sorununun çözümü için vali, kaymakam, belediye başkanına giderek sorununun çözümü için anlatır. İşi en iyi iyapacak kurum tarafından planlanıp, yapılması çok önemli. Aksi takdirde vatandaş sorununu çözemeyecek ve daha üst makamlara gitme yolunu arayacaktır. Sorunların halka en yakın düzeyde imkanları müsait olan belediye tarafından çözülmesi gerekir. Sorun çok var. Koordinasyon içinde hizmetler yürür. İş birliği, koordinasyon ve katılımcılık son derece önemlidir. Bu tür bilimsel çalışmalarla deneyimlerin birleştiği çalıştaylar çok önemlidir.”
AYŞE SANCAK
 

Editör: Birol Sancak