Trabzon’un Düzköy ilçesi, Çal Mahallesi’nde bulunan ve dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak kabul edilen Çal Mağarası, bu yaz mevsiminde de ziyaretçi akınına uğruyor. Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında ziyaretçi sayısı 80 bini geçerken, yılın bu döneminde toplam ziyaretçi sayısı 120 bine yaklaştı.

Körfez Ülkelerinden Yoğun İlgi

Çal Mağarası'na ilgi gösterenlerin yüzde 80'ini Körfez ülkelerinden gelen turistler oluşturuyor. Mağaranın serin ve nemli havası, dışarıdaki 30 dereceyi aşan sıcaklıklara karşı ziyaretçilere büyük bir rahatlama sağlıyor. Bu özelliği ile mağara, özellikle yaz aylarında doğal bir sığınak olarak tercih ediliyor.

Ziyaretçilerden Tavsiyeler: Sıkı Giyinin

Mağarayı ziyaret edenlerden bazıları, içerisinin beklenenden çok daha soğuk olduğunu belirtiyor ve yeni gelen ziyaretçilere sıkı giyinmeleri tavsiyesinde bulunuyor. İstanbul’dan gelen Taner Özlük, “Mağara çok güzel ve harika ancak biraz soğuk. Gelenlere tavsiyemiz üşümemeleri için tedbir almaları. Buraya ilk kez geliyorum, çok soğuk, gelenler sıkı giyinerek gelsin” şeklinde konuştu.

Mağaranın Özellikleri ve Sağlık Faydaları

Çal Mağarası, kireçtaşları içindeki çatlak-fay sistemlerine bağlı olarak gelişmiş ve iki aşamada bugünkü şeklini almıştır. Mağaranın içindeki yer altı nehri, yağışlı mevsimlerde derinliği 50 santime kadar yükselirken, yaz aylarında bu seviye 25-30 santime kadar düşüyor. Ayrıca, mağaranın astım ve nefes darlığına iyi geldiği belirtiliyor.

Doğa Harikası Çal Mağarası

Trabzon Sağlık Turizminde Arap Ülkelerine Çıkartma: TTSO Başkanı Çelebi’den Davet Trabzon Sağlık Turizminde Arap Ülkelerine Çıkartma: TTSO Başkanı Çelebi’den Davet

Ziyaretçiler, mağaranın doğal güzelliklerine hayran kaldıklarını ifade ediyor. Ağrı Dağı gibi diğer doğal güzellikleri de ziyaret etmiş olan Mahmut Öztürk, “Çok güzel, doğası harika, müthiş bir yer. İlk kez böyle bir mağara gördüm ve çok beğendim” diyerek duygularını paylaştı.

Kaynak: İHA