Arıcılara Destek ve Sözleşmeli Üretim Modeli Önerisi

Arıcılara yönelik sözleşmeli üretim modeli ile üretimin desteklenmesi, takip edilmesi ve veteriner desteği sağlanması gerektiği ifade edildi. Üretilen bal ve yan ürünlerin doğrudan üreticiden alınarak pazarlanması önerildi. Trabzon’da yöresel ürün pazarlarının kurulması, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde dijital pazarlama modeli oluşturularak üretilen ürünlerin başka şehirlere ve ülkelere pazarlanması gerektiği belirtildi.

Arıcılıkta Üretimi Artırma ve Pazarlama Sorunları

Bal üretimini artırmak için kestane, ıhlamur ve akasya ağacı dikiminin teşvik edilmesi önerilirken, kestane balının markalaştırılması gerektiği vurgulandı. Arıcıların sevk işlemlerinin kolaylaştırılması, arı hastalıklarının kontrolü ve tedavisi için veteriner desteği sağlanması gerektiği ifade edildi. Arıcılara mazot desteği verilmesi ve konaklama sorunlarının çözülmesi için “konaklama cepleri” oluşturulması gerektiği belirtildi.

Derecik Muhtarı'ndan İtiraz Açıklaması: Ortahisar’a Bağlanma Talebi Yok! Derecik Muhtarı'ndan İtiraz Açıklaması: Ortahisar’a Bağlanma Talebi Yok!

Gezici arıcılık yapan üreticilerin konaklama konusunda yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekilirken, bu sorunların valilikler veya yerel yönetimler arası işbirliği ile çözülmesi gerektiği ifade edildi. Pazarlama konusunda büyük sıkıntılar yaşayan arıcılar için Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin dijital pazarlama modelini devreye sokarak, üreticilerin ürünlerini sözleşmeli üretim modeliyle alıp pazarlayabileceği önerildi.

Trabzon ekonomisine ve üreticilere faydalı olacak bu desteklerle, gerçek bal üreticisinin hak ettiği değere ulaşabileceği ve sahte bal üretimiyle ciddi mücadele edileceği belirtildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ