Tarihi Kiliseden Camiye: 100 Yıllık Yolculuk Tarihi Kiliseden Camiye: 100 Yıllık Yolculuk

Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Metin Kara, binlerce yıldır Anadolu’nun en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Trabzon’un Ahilik geleneğinin de en güçlü noktalarından biri olduğunu vurgulayarak, “Ahilik geleneklerini yaşatmak için Ticaret Bakanlığımız tarafından her yıl Türkiye’de Yılın Ahisi, Kalfası ve Çırağı seçiliyor. 81 ilimizden gönderilen adaylar değerlendiriliyor ve dereceye girenler devlet büyüklerimizin elinden Kırşehir’de ödüllerini alıyor. Trabzon olarak gerçekten son 8 yılda 6 büyük ödül kazanarak erişilmesi güç bir başarıya imza attık. 2016 yılında Terzi Emine Coşkuner, 2017 yılında Kayık Ustası Ali Saraç Türkiye’de Yılın Ahisi seçilerek ödüllerini Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın elinden aldı. Yine 2019 yılında Keşan Dokumacısı Ayşe Saka ve 2020 yılında Hasır İmalatçısı Barış Kahvecioğlu, Türkiye’de Yılın Kalfası seçildiler. 2021 yılında da Kazaziye imalatçımız Yaprak Maral, Türkiye’de Yılın Çırağı seçildi ve ödülünü yine Kırşehir’de Cumhurbaşkanımızın elinden aldı. Bu yıl yine Trabzon esnaf ve sanatkarları olarak gururluyuz. 15 yaşındaki Terzi Çırağımız Gülhanım Başaran kızımız, Bakanlık’ta yapılan değerlendirme sonucunda Türkiye’de 2024 yılının Çırağı seçildi. 28 Eylül’de Kırşehir’de düzenlenecek törenle ödülünü devlet büyüklerimizin elinden alacak. Ayrıca bu yıl yine büyük bir gurur daha yaşadık. Trabzon’da Yılın Ahisi seçtiğimiz ve camilere yaptığı ahşap oymalarıyla sanatını sürdüren Ahşap Oymacı 79 yaşındaki Yaşar Ercin ağabeyimizin de Bakanlık tarafından Ahi Esnafı Beratı verilerek onurlandırılmasına karar verildi. O da Kırşehir’de ödülünü alacak” ifadesini kullandı.
TÜRKİYE’YE DAMGA VURDU
Trabzon’da 2024 yılının çırağı seçildikten sonra Bakanlık tarafından yapılan değerlendirmede Türkiye çapında ödüle layık görülen 15 yaşındaki Gülhanım Başaran, Ortahisar Mesleki Eğitim Merkezinde Terzilik ve Moda Tasarımı Bölümünde eğitimini sürdürüyor. Küçük yaşlardan beri bebek kıyafetleri dikimine merakı olduğunu ve bu yönde ilerlemek istediğini belirten Gülhanım Başaran, “Şu anda ustamın yanında çalışıyorum. Ütü, pantolon paçası yapımı, etek – elbise boyu, tadilat işleri yapıyorum. Ustam Kenan Bey sayesinde kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Kendi atölyemi açarak insanlara daha iyi hizmet sunabilmeyi hedefliyorum” diye konuştu.


AHİLİK BERATI ERCİN’İN
Trabzon’da 2024 yılının Ahisi olarak seçilen ve Bakanlık tarafından yapılan değerlendirmede kendisine Ahi Esnafı Beratı tevdi edilmesine karar verilen 79 yaşındaki Yaşar Ercin, Akçaabat ilçesindeki babasının atölyesinde çocuk yaşlarda mesleğine başladı. Ağabeyi ve kardeşiyle aile mesleği olan marangozluğa gönül veren Yaşar Ercin, yıllar içinde özellikle camilerin ahşap oymaları konusunda uzmanlaştı.

Muhabir: AYTEKİN AKAY