Şehir İçin Raylı Sistemlerin Önemi
İMO Trabzon Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tiryaki, şehir içi ulaşımın rahatlaması amacıyla raylı sistemlerin önemli bir rol oynayacağını belirtti. Tiryaki, “Şehri seven ve bu konuda uzman kişilerle süreci en sağlıklı şekilde değerlendirmek için bu paneli düzenledik. Kent için güzel bir panel olacağını umuyoruz” dedi.
Projelerin Devamlılığı ve Gelecek Vizyonu
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Mustafa Yaylalı, projelerin gerçekleştirilmesi için yapılan protokollerin devam ettiğini ve şehrin geleceğine etki edecek bu projede en doğru kararı vereceklerini ifade etti. Yaylalı, “Bu toplantıların devam etmesiyle süreç hızlı işleyecek. 2025 yılında bu iş başlamış olacak ve ilk kazmayı vuracağız. İlk etabı başlatacağız. Odalarımız ve üniversitelerimiz bu süreci hızlı bir şekilde yönetebilecek. Bakanlıkla beraber bu süreci yürüteceğiz” şeklinde konuştu. Akçaabat-Yomra güzergahının tamamlanmasıyla şehre büyük bir imza atılacağını söyledi.
Ortak Akıl ve Gelecek Vizyonu
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Atatürk'ün 15 Eylül’de Trabzon’a geldiğinde buranın demiryolu ile raptolduğunu görmek en büyük hayalimdir dediğini hatırlatarak, “Bundan 100 yıl sonra biz kent içi raylı sistemi konuşuyoruz. Bu ulaşım sistemini artık kentimize kazandıracağız. Kentin geç kalınmış eksiğini hep beraber tamamlamış olacağız” dedi.
Akademik Destek ve Katkılar
KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Trabzon’un tarihsel süreçleri nedeniyle zorluklar yaşadığını belirtti ve üniversite olarak projeye her türlü katkıyı sunabileceklerini söyledi. Raylı sistemin hızlı ve ucuz olması durumunda turistlerin de ilgisini çekeceğini ifade eden Çuvalcı, “Birlik ve beraberlikle yapamayacağımız iş yoktur. Bir çevre yolumuz yok, o da başladı, o da olacak inşallah. Bu ortak akıldan inşallah güzel bir şey çıkacak. Şehrimiz için güzel bir panel olmasını diliyorum” dedi. KTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cenap Sancar da değerlendirmelerde bulundu.
Projenin Başlangıç Tarihi ve Panelin Önemi
Panelde, Trabzon’un hafif raylı sistem projesinin 2025 yılında başlaması planlanırken, uzmanlar projeye ilişkin görüşlerini ve deneyimlerini paylaşarak katılımcılara önemli bilgiler sundu. Bu kapsamda, Trabzon’un ulaşım sorunlarının çözümüne yönelik atılacak adımlar ve projeler detaylı bir şekilde ele alındı.