VERİMİ ETKİLİYOR

En Etkili Bilim İnsanları Sıralaması Açıklandı: GRÜ’den 7 Duayen Listede En Etkili Bilim İnsanları Sıralaması Açıklandı: GRÜ’den 7 Duayen Listede

Fındıktaki acı gerçeği rakamlarla paylaşan Ergan, Trabzon’da 65 bin dönümlük arazide 38 bin ton fındık üretilebileceğini söyledi. Ergan, fındıkta yaşlı bahçelerin sökülerek yeniden ve farklı sistemlerle de dikimini sağlamak için yaklaşık 20 yıldır verim ve kaliteyi arttırma projeleri uyguladıklarını ifade etti. Ergan, “Trabzon’daki bahçelerin eski olması verimi çok etkiliyor” diye konuştu. 

Ergan, açıklamada şunları söyledi: “Fındığın ana üretim bölgesinde verim ve kalite artışı sadece duraklamak ile kalmadı, adeta her geçen yıl da azalıyor. Bunun önüne mutlaka geçilmesi lazım. Yaşlı bahçelerin yenilenmesi, makineli tarıma olabildiği ölçüde geçilmesi artık şart. Ayrıca doğuda fındık bahçeleri miras hukuku nedeniyle sürekli bölünüyor. Bu da fındığı geçindiren ürün olmaktan çıkarıyor. Batı da ise bunun tam tersi. Bahçeler artıyor. Bu artışın birinci sınıf tarım alanlarında olması da başlı başına bir sorun.”

Muhabir: Raziye Koç