Sanal Kart Kullanımı Önerisi

Çapkınoğlu, meslek komitesinde 190 aktif üyelerinin bulunduğunu belirterek, “İstihdam ve mağaza sayısı ile gerçekleşen cirolar olarak bakıldığında ekonomiye çok ciddi katkılar üreten bir sektörüz. Fabrikalardan halka ulaşana kadar her kademede temsilcilerimiz var. Ticaretin tüm artı ve eksi yönlerine hâkim, ticari zekâsı, ekonomi bilgisi yüksek esnaf profilimiz bulunuyor. 6502 sayılı Tüketici Kanunu bizleri kusursuz, müşteri memnuniyeti yüksek çalışmaya yönlendirmiştir” dedi.

Sektörün Sorunları ve Çözüm Önerileri

Çapkınoğlu, sektör temsilcileri ile yapılan toplantılar sonucu ortaya çıkan sorunları ve çözüm önerilerini şöyle dile getirdi:

Marketlerin Elektronik ve Beyaz Eşya Satışı: “Faaliyet konusu market olanların; elektronik eşya, beyaz eşya, araba, tekne hatta ev sattıklarını görüyoruz. Buna sebebiyet veren Ticaret Kanununun acilen düzeltilmesi gerekmektedir.”

Dolandırıcılık ve İnternet Siteleri: “Fiziki adresi belli olmayan yüzlerce internet sitesi var. Alışverişlerde dolandırıcılık çok artmaya başladı. Sanal kart kullanımı arttırılmalı, gerekli eğitim bankalarca insanlara verilmeli.”

Kargo ve Teslimat Güvenliği: “Özellikle kapıda ödemeli yapılan teslimatlarda kargo elemanlarının kameralı kask veya yaka kamerası ile ürün teslimatı yapmasının yasal zorunluluk haline getirilmesini istiyoruz.”

E-ticaretin Esnafa Etkisi: “E-ticaretin günümüzde aşırı artması, esnafta karlılığı ciddi bir şekilde etkilemektedir. Özellikle kargo giderleri had safhaya ulaşmıştır. Bu sorun günümüz ekonomik koşullarında nakit sıkıntı çeken esnafı kangren gibi yemektedir.”

Çapkınoğlu, bu konuların çözümü için gerekli yasal düzenlemelerin ve eğitimlerin bir an önce yapılması gerektiğini vurguladı.

Muhabir: AYŞE SANCAK