TTSO Meclis Üyesi Hamit İnan, Bolu Kartalkaya’da herkesi derinden üzen yangın felaketi gibi faciaların önüne geçmek için gerekli tüm önlemlerin alınmasının büyük önem taşıdığını belirterek, “Özellikle sektör paydaşlarımızın işletmelerini güvenlik önlemleri açısından gözden geçirmesi hayati bir zorunluluktur. Kamu adına denetimlerde yetkili ve sorumlu kurumlarımızın, bu tür acıları bir daha yaşamamız için hassasiyetle çalışması son derece önemlidir” dedi.
“SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ KONUSUNDA YETERİNCE MESAFE ALAMIYORUZ”
İnan, “Şehrimiz için 2024 yılını turizm sektörü açısından beklentilerimizin tam anlamıyla karşılanmadığı bir yıl olarak geride bıraktık. Daha önce de Trabzon turizminde bazı kırılmaların yaşandığını ve sektörünün tüm paydaşlarıyla bir eylem planı oluşturması gerektiğini vurgulamıştık. Sektörle ilgili sorun ve çözüm önerilerimizi hem burada hem sektörle ilgili toplantılarda dile getiriyoruz; ancak ne yazık ki çözüm üretmek konusunda yeterince mesafe alamıyoruz” ifadesini kullandı.
“AZ HARCAYAN TURİST PROFİLİ”
TTSO Meclis Üyesi Hamit İnan, 2024 yılında dış hat yolcularının turist olarak kabul edildiğinde DHMİ verilerine göre dış hat uçuş ve yolcu sayılarında bir önceki yıla göre yüzde 10’luk bir düşüş yaşandığını belirterek şunları söyledi: “2024 yılında gerçekleşen 7.027 dış hat uçuş sayısı, 2023 yılında gerçekleşen 7.768 dış hat uçuş sayısının gerisinde kalmıştır. Yolcu sayılarında da 2023 yılında taşınan yolcu sayısı 839.834 kişi iken, 2024 yılı sonunda 759.012 kişi olarak gerçekleşmiştir. İstatistiklerde bir düşüş gözlemlenmekle birlikte en önemli sorunun turistin niteliğindeki değişimden kaynaklandığı görmekteyiz. Az harcayan turist profili işletmelerimizin kazancını sınırlamış ve sektörün bölge ekonomisine olan katkısını azaltmıştır.”
“TEK TİP TURİZM ANLAYIŞINDAN UZAKLAŞMALIYIZ”
Hamit İnan, turistin niteliğinin değişmesinin nedenlerine de değinerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Birincisi Tanıtım Stratejisi ve markalaşma sorunlarıdır. Özellikle geçen yıla baktığımızda Trabzon, Körfez ülkelerinde ekonomik bir destinasyon olarak öne çıkmıştır. Charter bağlantıları yapmış firmalar yeterince ilgi görmeyince zararlarını minimize etmek için ekonomik tur seçeneklerini sundular. Bu yıl Charter bağlantılarının daha zayıf gerçekleşebileceğini öngörüyoruz. Bir diğer sorun tek tip turizm anlayışı. Ziyaretçilerimize sunduğumuz deneyimler çoğunlukla doğa turizmi ile sınırlı kalmaktadır. Çeşitlendirilmiş deneyimlere yeterince yer vermemek, yüksek harcama yapmaya istekli turistlerin ilgisini çekmemektedir. Bir diğer önemli etken düşük hizmet ve ürün kalitesi sunumudur. Özellikle yüksek gelirli turistlerin beklentilerini karşılayacak lüks konaklama, gastronomi, eğlence ve alışveriş olanaklarını yeterince sunamıyoruz. Standart hizmetlerle de ancak ekonomik turiste yönelik hizmet üretiyoruz. Düşük harcama kapasitesine sahip turist, daha ekonomik konaklama, yemek ve alışveriş seçeneklerini tercih ediyor. Bu tercihler de onları daha çok kayıt dışı işletmelere yönlendiriyor. Bir diğer etken de pazara ve hedef kitleye yönelik stratejik planlamadır. Bölgemize ilgi gösterebilecek alternatif pazar arayışlarımızı artırmalıyız. Geçen yıl odamızı temsilen katıldığımız Tahran fuarında gördüğümüz ilgi bizi de şaşırtmıştı. Trabzon Turizm İl Müdürlüğü 2024 yılı konaklama verilerinde İran; Suudi Arabistan ve Umman’dan sonra 3. sırada yer almıştır. Farklı ülkelerden turist çekme potansiyeli olan Batum’a turist getiren acentelerle, destinasyonlarına şehrimizi de katacak bağlantılar geliştirebiliriz.”