TÜBİTAK BAŞKANI PROF. DR. ORHAN AYDIN KİMDİR?

Trabzonlu Sevilen Öğretmen Hacer Lermi Hayatını Kaybetti: Vakfıkebir Hacer Hocaya Ağlıyor Trabzonlu Sevilen Öğretmen Hacer Lermi Hayatını Kaybetti: Vakfıkebir Hacer Hocaya Ağlıyor

Prof. Dr. Orhan Aydın, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Makina Mühendisliği Termodinamik Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak çalışırken, 2007 yılında profesör unvanını aldı. Aydın, AB, TÜBİTAK, DPT, TÜBA ve Sanayi Bakanlığı tarafından desteklenen projelerin yürütücülüğünü yapmıştır. University of Michigan’da doktora sonrası araştırmacı olarak görev alan Aydın, NSF, NASA ve Ford Motor Co. destekli projelerde çalıştı.

Uluslararası dergilerde yayımlanan 130’dan fazla makalesi ve bir kitap bölümü bulunan Aydın, eserleriyle Web of Science ve Google Scholar’da 4100 civarında atıf aldı ve h-endeksi 40 ve 46 olarak belirlendi. 2007 ODTÜ M.N. Parlar Vakfı Araştırma Teşvik Ödülü, 2008 TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü, 2008 TÜBİTAK Bilim Teşvik Ödülü gibi önemli ödüllerin sahibi olan Aydın, 2021’de Türkiye Bilimler Akademisi Asli Üyeliği’ne seçilmiştir.

BİLİMSEL ÇALIŞMALARI VE ALANLARI

Prof. Dr. Aydın’ın araştırma alanları termodinamik, ısı ve kütle transferi, akışkanlar mekaniği, mikro-elektro-mekanik sistemlerde akış fiziği, akış kaynaması, biyolojik sistemlerde ısı geçişi, elektronik soğutma ve enerji depolama gibi konuları kapsamaktadır. Aydın, YÖK Denetleme Kurulu Üyeliği, YÖK Kurum Danışmanlığı ve TÜBİTAK’ta önemli görevlerde bulunmuş, 2018 yılında Tarsus Üniversitesi Rektörü olarak atanmıştır.

Muhabir: AYŞEN KARABİNA