Aktaş, TÜİK'in nisan 2022'den beri açıklamadığı enflasyon sepetiyle ilgili tartışmaları alevlendirdi. Enflasyon sepetindeki doktor muayenesinin 34 lira, kiranın 5845 lira, dönerin 77 lira gibi fiyatlarla yer alması kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

TÜİK'in Cevabı ve Matematik Hatası

TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya tarafından düzenlenen basın toplantısında, gazetecilere 51 sayfalık bir sunum yapıldı. Ancak Aktaş, bu sunumda ciddi matematik hataları olduğunu belirtti:

Son Fiyat Gerekçesi: TÜİK'in son fiyatın akılda kalacağı varsayımıyla ilgili açıklaması eleştirildi. Aktaş, bu gerekçenin yanlış olduğunu ve son fiyatın düşük olabileceğini ifade etti.

Diğer Ülkeler: Gelişmiş Batı ekonomilerinin fiyat açıklamadığı gerekçesi de eleştirildi. Aktaş, bu gerekçenin yanlış olduğunu ve düşük enflasyon oranlarına sahip ülkelerle Türkiye'nin kıyaslanamayacağını belirtti.

Kapsam Genişlemesi: Veri sayısının artmasının bir gerekçe olarak sunulması, cümle bozukluklarıyla ifade edildi. Aktaş, bu cümlenin özensiz ve yanlış olduğunu vurguladı.

Matematik Hatası: TÜİK'in basit bir matematik hatası yaptığı iddia edildi. Sunumda yer alan "Fiyat artışı 30-2/2=14 kat iken 60-2/2=29 katmış gibi yansıtılsın diye bekleniyor" ifadesinde işlem sırasının yanlış yapıldığı belirtildi. Aktaş, doğru işlemin önce bölme yapılması gerektiğini ve sonuçların 29 ve 59 olması gerektiğini söyledi.

7 Bin Lira Üstü Alışverişlerde Yeni Dönem: Kurala Uymayanlara Ağır Ceza Kapıda! 7 Bin Lira Üstü Alışverişlerde Yeni Dönem: Kurala Uymayanlara Ağır Ceza Kapıda!

Alaattin Aktaş bu hataları paylaşarak, TÜİK'in özensizlikle suçladı ve bu tür hataların güvenilirlik açısından büyük bir problem olduğunu vurguladı.

Kaynak: İNTERNETHABER