TÜRK-İŞ'in Ağustos ayı için açıkladığı Açlık ve Yoksulluk Sınırı araştırması, Türkiye'deki geçim şartlarının giderek zorlaştığını gözler önüne serdi. Başkent Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli olan aylık gıda harcaması tutarı, yani açlık sınırı, 19.271 TL'ye yükseldi. Aynı dönemde, bu ailenin giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık gibi zorunlu diğer aylık harcamalarını kapsayan yoksulluk sınırı ise 62.772 TL olarak hesaplandı.
Araştırma sonuçlarına göre, bekar bir çalışanın "yaşama maliyeti" de aylık 24.962,37 TL'ye çıktı. Yılın ilk 8 ayında temel gıda maddelerindeki fiyat artışları da dikkat çekti. Yeşil mercimek yüzde 20.59, kırmızı mercimek yüzde 24.03, kuru fasulye yüzde 12.06, nohut yüzde 20.54, pirinç yüzde 16.74, peynir yüzde 26.53, yoğurt yüzde 24.98, dana eti yüzde 27.42, kuzu eti yüzde 36.99, tereyağı yüzde 21.52, baharat yüzde 26.30, siyah zeytin yüzde 24.14, bal yüzde 23.35 ve pekmez yüzde 24.01 oranında zamlandı.
Bu veriler, Türkiye'de yaşam maliyetlerinin hızla arttığını ve vatandaşların geçim şartlarının giderek zorlaştığını ortaya koyuyor. Artan gıda fiyatları ve temel ihtiyaçlardaki fiyat artışları, çalışanların ve ailelerin bütçelerini ciddi şekilde zorluyor.