Endeksin Kapsamı ve Türkiye'nin Performansı

WJP'nin endeksi, hükümet yetkilerinin sınırlandırılması, yolsuzluğun yokluğu, açık yönetim, temel haklar, düzen ve güvenlik, düzenleyici uygulamalar, sivil adalet ve ceza adaleti gibi sekiz ana başlıkta ülkeleri değerlendiriyor. Türkiye, bu başlıkların çoğunda düşük puanlar alarak alt sıralarda konumlandı.

Borsada parası olan dikkat etsin: Bu kuralı bilmeyenler kaybetmeye başladı Borsada parası olan dikkat etsin: Bu kuralı bilmeyenler kaybetmeye başladı

Yabancı Yatırımcıların Bakış Açısı

Ekonomist Hakan Kara, yabancı yatırımcıların bir ülkeye yatırım yaparken hukuki güvenliğe büyük önem verdiklerini belirtiyor. Kara'ya göre, "Bu tür yatırımcıların bir ülkeye girerken hukuki bir sorun çıktığında hakkını arayabilme yetisi, piyasa düzenlemelerinin öngörülebilirliği ve bunlarla ilişkili olarak mülkiyet hakkının garantisi" yatırım kararlarında kritik rol oynuyor.

Hukukun Üstünlüğü ve Ekonomik Refah İlişkisi

Hukukun üstünlüğü endeksinde üst sıralarda yer alan ülkeler, genellikle yüksek kişi başına düşen milli gelire sahip. Örneğin, listenin ilk sırasında bulunan Danimarka'nın kişi başına düşen milli geliri 71.402 dolar iken, ikinci sıradaki Norveç'in 80.000 dolar. Türkiye ise bu sıralamada altlarda yer alıyor ve kişi başına düşen milli geliri yaklaşık 15.000 dolar seviyesinde. Bu veriler, hukukun üstünlüğü ile ekonomik refah arasında güçlü bir ilişki olduğunu gösteriyor.

Sonuç ve Öneriler

Türkiye'nin hukukun üstünlüğü endeksindeki düşük sıralaması, yabancı yatırımcıların ülkeye olan güvenini olumsuz etkiliyor. Ekonomik kalkınma ve yabancı yatırımları artırmak için hukuki reformların yapılması ve hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi büyük önem taşıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ