Girişimcilik Ekosistemine 90 Milyon Dolarlık Kaynak
TKF, mevcutta 8 alt fonla yaklaşık 4,3 milyar TL büyüklüğünde bir kaynağı yönetiyor. 2024 yılı sonuna kadar bu rakamın 5 milyar TL’yi aşması bekleniyor. Altuğ, bugüne kadar 25 şirkete doğrudan 18 milyon dolar yatırım yaptıklarını, ayrıca 5 girişim sermayesi fonuna (VC) 11,5 milyon dolar taahhütte bulunduklarını belirtti.
Siber Güvenlik, Yapay Zeka ve Oyun Sektörüne Odaklanıyor
TKF, teknolojik gelişmelerin öncüsü olan sektörlere yatırım yapmayı planlıyor. Özellikle siber güvenlik, yapay zeka, fintek, biyoteknoloji, mobilite ve oyun sektörleri yatırım öncelikleri arasında. TKF, bu alanlardaki girişimlerin tohum öncesi ve Seri A aşamalarında 250 bin ila 1 milyon dolar arası yatırımlar yapıyor.
Yatırım Stratejisi ve İhracat Odaklı KOBİ'lere Destek
Özel sermaye yatırımları kapsamında, Türkiye’nin cari açığını azaltacak ve ihracat potansiyeli yüksek KOBİ’lere 5 milyon dolara kadar yatırım yapılması planlanıyor. Fonun yatırımları, 10-12 yıllık süreçlere yayılıyor ve bu sürelerin ilk 5-7 yılı yatırım, geri kalan yılları ise çıkış (exit) dönemi olarak değerlendiriliyor.
2025 Yılında Etki Fonu Hayata Geçecek
TKF, 2025 yılında Etki Fonu’nu hayata geçirmeyi planlıyor. Bu fon, uluslararası en iyi uygulamalara uygun şekilde sürdürülebilir ve etkili yatırımlar yapmayı hedefliyor. Ayrıca, TKF’nin BiGG Fonu ile TÜBİTAK iş birliği kapsamında Türkiye, Avrupa’da en çok tohum öncesi yatırım yapan ülkelerden biri konumuna geldi.
Türkiye’yi Girişimcilik Merkezi Yapma Hedefi
TKF, girişimcilik ekosistemini büyütmek amacıyla tohum aşamasından Seri A’ya kadar farklı aşamalarda yatırımlar yaparak öncü fonları destekliyor. 140’ın üzerinde kurum, kuruluş ve bireyin kaynağını yöneten TKF, 2025’te daha fazla büyüme ivmesi kazanarak ekosistemdeki rolünü pekiştirmeyi planlıyor.
Türkiye Kalkınma Fonu’nun 5. yılında yaptığı bu yatırımlar, 2025 yılı itibarıyla Türkiye’nin uluslararası girişimcilik merkezlerinden biri haline gelmesi için önemli bir adım olarak görülüyor.