Göymen, Türkiye’nin dünya makarna üretiminde ikinci sırada yer aldığını vurguladı ve toplamda 3 milyon tonluk üretim kapasitesine sahip olduklarını ifade etti. Geçen yıl 1 milyon 300 bin ton makarna ihracatı yapıldığını, iç tüketimin ise 700 bin ton olduğunu ve toplamda 2 milyon tonluk üretimle yılı kapattıklarını aktardı. Bu yılki hedeflerinin 1,5 milyon ton ihracat olduğunu belirten Göymen, ilk 8 ayda 985 bin ton ihracat gerçekleştirildiğini de sözlerine ekledi.
1990'lı yıllarda makarna ihracatına başlandığını ve o dönemde yıllık ihracatın sadece 15-20 ton civarında olduğunu hatırlatan Göymen, bugün gelinen noktada bu rakamın 1 milyon 300 bine ulaştığını kaydetti. Ayrıca, Türkiye’nin makarnalık durum buğdayının gen merkezi olduğunu vurguladı.
Güneydoğu Bölgesi’nin makarna üretimi ve ihracatında önemli bir rol oynadığını belirten Göymen, Türkiye makarna üretiminin yüzde 53'ünün Gaziantep’te, yüzde 5'inin ise Mardin’de gerçekleştirildiğini ifade etti. Türkiye’nin makarna ihracatının önemli bir kısmının Güneydoğu’dan yapıldığını, 1,5 milyon ton ihracat hedefinin yaklaşık 1 milyon tonunun bu bölgeden gerçekleşeceğini söyledi.
Göymen, Türkiye’nin 166 ülkeye makarna ihraç ettiğini, özellikle Güney Amerika, Afrika ve Japonya’ya yoğun gönderim yapıldığını ve en çok ihracat yapılan ülkeler arasında Venezuela, Gana, Somali, Japonya ve Çin’in bulunduğunu belirtti. Türkiye’nin dünya makarna ticaretinden yüzde 25 pay aldığını da sözlerine ekledi.