İki dönem boyunca genel başkanlık görevini sürdüren Bekir Aktürk, adaylıktan çekildiğini duyurdu. Aktürk, genel sekreteri Osman Aydemir’i desteklediğini belirtirken, bu hamle, Trabzon’un konfederasyon üzerindeki etkisinin devam edeceğine işaret ediyordu. Ancak kongre öncesinde yaşanan olaylar, bu planları alt üst etti.

Trabzon’dan kongreye katılmak üzere yola çıkan 40 muhtarın, Samsun’da durdurulduğu ve geri dönmek zorunda kaldığı öğrenildi. Ayrıca Trabzon’un yanı sıra 6 federasyon daha kongreye katılmama kararı aldı. Kongreye yönelik bu engellemeler, muhtarlar arasında “Trabzon düşmanlığı yapılıyor” şeklinde yorumlandı.

Trabzon Siyaseti Hareketlendi: Eski Başkanlardan Süleyman Soylu'ya Ziyaret Trabzon Siyaseti Hareketlendi: Eski Başkanlardan Süleyman Soylu'ya Ziyaret

Kongre öncesi Konya Muhtarlar Federasyonu Başkanı Hamdi Demir’in adaylığı geri çekildi ve yerine Rizeli Kadir Delibalta aday olarak gösterildi. Aday değişikliği ve muhtarlar üzerinde kurulan baskı, konfederasyon üyeleri tarafından tepkiyle karşılandı.

Muhtarlar, yaşanan sürecin demokrasiye aykırı olduğunu savunarak, devlet eliyle gerçekleştirilen kayyum atamasına sert tepki gösterdi. “Demokrasinin mihenk taşı olan muhtarların iradesine saygı gösterilmeliydi” diyen muhtarlar, yaşananların adil olmadığını belirterek demokratik sürece müdahale yapıldığını öne sürdü.

Muhabir: AYŞE SANCAK