ALTIN REZERVLERİ VE ÜRETİM POTANSİYELİ

Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, Türkiye’de yapılan modelleme çalışmalarına göre 6 bin 500 ton altın madeni potansiyeli olduğunu belirtti. Yılmaz, "Biz bunun 1500 tonunun nerede olduğunu biliyoruz, hatta üretmeye de başladık. Geriye kalan, yeraltında bekleyen 5 bin ton var. Bu altının piyasa değeri yaklaşık 300 milyar dolar" dedi.

Türkiye Dünyanın En Büyük Altın Alıcısı Oldu: Altına Hücum Türkiye Dünyanın En Büyük Altın Alıcısı Oldu: Altına Hücum

ÜRETİM HEDEFLERİ

Yılmaz, Türkiye’de altın madenciliğinin yıllık üretim kapasitesinin 35 ton olduğunu ve ülkenin 160-170 ton civarında altın ithal ettiğini belirtti. "İlk etapta üretim hedefimiz yılda 50 ton, daha sonra ise 100 ton altın üretmeyi hedefliyoruz" diyen Yılmaz, bu hedeflerin gerçekleşmesiyle birlikte enflasyonist etkilerin de azaltılabileceğini vurguladı.

DIŞ TİCARET AÇIĞI

Yılmaz, 2023 yılında Türkiye’nin 31 milyar dolarlık altın ithalatı yaptığını ve 12 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirdiğini belirtti. Böylece, altın ticaretinde 19 milyar dolar seviyesinde dış ticaret açığı oluştuğunu ifade etti.

GENEL MADEN POTANSİYELİ

Türkiye’nin yeraltında nikel, toryum, bor, kömür ve trona gibi madenler dahil olmak üzere toplam 3.5 trilyon dolar değerinde madencilik serveti bulunduğunu dile getiren Yılmaz, bu kaynakların ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirtti.

İLİÇ KAZASI VE MADENCİLİK SEKTÖRÜ

İliç kazası ile ilgili olarak Yılmaz, “Önce insan, sonra çevre. Bunu öncelemediğiniz zaman yaptığınız işin bir anlamı kalmıyor. İliç’te ne olup bittiğini gerçekten bilmiyorum. Meclis’in araştırma komisyonu var, inşallah doğruları ortaya çıkarırlar” dedi. Yılmaz, madencilik sektörünün tümüne yansıtılmaması gerektiğini ve doğruların ortaya çıkmasını beklediklerini belirtti.

Türkiye'nin altın potansiyeli ve madencilik alanındaki bu zenginlikler, ülke ekonomisi için büyük bir fırsat sunuyor. Yılmaz'ın açıklamaları, madencilik sektörünün önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Kaynak: gazetevatan