Türksat 6A, 9 Temmuz'da SpaceX'in Falcon 9 roketi ile fırlatıldı. Uydunun 35. dakikada roketten ayrıldığını ve 67 dakika sonra ilk sinyalin alındığını belirten Bakan Uraloğlu, “Şu an itibariyle uydunun bütün fonksiyonları normal ve süreç planlandığı gibi başarıyla ilerliyor,” dedi.

32 Bin Kilometre Uzaklıkta Güvenli Yolculuk

Türksat 6A, yörünge yolculuğu için gerekli olan 5 ateşlemeden ikisini başarıyla tamamladı. İlk ateşlemede uydunun 300 kilometre yükseklikten 11 bin kilometre yüksekliğe, ikinci ateşlemede ise 32 bin kilometre yüksekliğe çıktığını ifade eden Bakan Uraloğlu, “Üçüncü ateşleme 14 Temmuz’da, dördüncü ateşleme 16 Temmuz’da, beşinci ateşleme ise 17 Temmuz’da yapılacak. Bu son ateşlemeyle uydunun uzaklığı 35 bin 786 kilometrede sabitlenecek,” dedi.

Ekim 2024’te Nihai Yörüngesine Hareket Edecek

Türksat 6A, 50 derece doğu test yörüngesine 23 Temmuz’da ulaşacak. Bu yörüngede 90 gün kalacak olan uydu, yapılacak doğrulama işlemlerinin ardından 42 derece doğu yörüngesine hareket edecek. Nihai yörüngesine ulaşmasıyla birlikte Türksat 6A'nın, mevcut uyduların yedekliliğini sağlayacağı ve Türkiye’nin uydu kapasitesini önemli ölçüde artıracağı belirtildi.

Türksat 6A’nın Özellikleri ve Hedefleri

Eğitim Hakkı Platformu, Okul Öncesi Kırtasiye Fiyatlarına Dikkat Çekti Eğitim Hakkı Platformu, Okul Öncesi Kırtasiye Fiyatlarına Dikkat Çekti

15 yıl hizmet verecek olan Türksat 6A, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak ve 8,4 kilovat güce sahip olacak. Haberleşme hizmetleri ve TV yayıncılığı başta olmak üzere geniş bir kapsama alanında hizmet verecek. Mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Myanmar, Malezya ve Endonezya da kapsama alanına girecek. Türksat 6A, 6 aktif haberleşme uydusuyla dünyanın önde gelen uydu operatörleri arasında yerini alacak ve 5 milyar insana erişebilecek.

84 Uydu Ekipmanı Geliştirildi

Türksat 6A, uydu üretim ekosisteminin kurulmasını sağlayarak uluslararası alanda rekabet edebilecek 84 uydu ekipmanı geliştirdi. Bu ekipmanlar ve alt sistemlerin ihracatı da hızla başlayacak.
 

Muhabir: HABER MERKEZİ