Yaklaşık 36 dakika sürecek bir yolculukla 300 kilometrelik irtifaya taşınacak uydu, daha sonra roketten ayrılarak 70 dakikada geçici yörüngesine ulaşacak. 42 derecedeki asıl yörüngesine yerleşmesi 10 ila 15 gün sürecek olan uydunun, yaklaşık 1 ay içerisinde de aktif hale geleceği bildirildi.

Türksat Gölbaşı Yerleşkesi'nde düzenlenen Türksat 6A Fırlatma Töreni’nde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “22 yılda sıfırdan dev bir AR-GE sistemi inşa ettik. Yüksek teknoloji ve katma değer üreten öncü Türkiye'yi hep birlikte inşa ediyoruz” dedi. Kacır, sektördeki yerlilik oranını yüzde 20’den yüzde 80’lerin üzerine çıkardıklarını belirtti. Uzay teknolojileri alanında da benzer bir fırsat gördüklerini vurgulayan Kacır, “Ülkemizin uzayın sunduğu fırsatlardan yararlanmasını ve menfaatlerimizi korumayı zorunluluk addediyoruz” şeklinde konuştu.

BİK’ten ziyaretçi trafik şartlarında ‘niteliği’ önceleyen değişiklikler BİK’ten ziyaretçi trafik şartlarında ‘niteliği’ önceleyen değişiklikler

Kendi uydularını geliştirebilen, üretebilen ve test edebilen 11 ülkeden biri olduklarını belirten Kacır, Türksat 6A’nın geliştirilmesinde yüzde 80 üzerinde yerlilik oranına ulaştıklarını söyledi. “Artık Türkiye uydu teknolojilerinde A takımında ilk 11’dedir” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin haberleşme kapasitesini artırmayı amaçlayan Türksat 6A, telekomünikasyon hizmetlerinin kesintisiz ve yüksek kaliteli sunulmasını sağlayacak. Televizyon yayıncılığı için de kullanılacak olan uydu, daha fazla kanalın izlenebilmesine imkan tanıyacak. Geniş bant internet ve veri iletimi hizmetleri sunarak internet erişimini genişletecek ve hızlandıracak. Uydu ayrıca kamu kurumlarının iletişim ihtiyaçlarını karşılayarak acil durumlarda güvenilir iletişim imkanı sunacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türksat 6A’nın hizmete girmesiyle Türkiye'nin haberleşme uydusu üretebilen bir ülke konumuna yükseleceğini belirtti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, "Ve uydumuzdan ilk sinyali, planlanan şekilde 67. dakikada başarıyla aldık. Hayırlı olsun." ifadelerini kullandı. Uydudan ilk sinyalin alınmasıyla, fırlatma ve uydunun roketten ayrılma sürecinin başarıyla tamamlandığı kesinleşmiş oldu.

Kaynak: İHA