Güler, "Hiçbir yetkisi olmayan insanlar köylerde tohum topluyor. Buna bir dur diyelim. Çiftçilerimiz dolandırıcılara kanmasın. Fırsatçılar çiftçimizin emeği ile oynuyor" dedi.

Güler, basın yayın organlarında ve sosyal medyada yer alan ‘bin yıllık tohum’ haberlerine atıfta bulunarak, bu tür haberlerin bilimsel gerçeklikle ve tarımsal pratiklerle örtüşmediğini ifade etti. Bu yanıltıcı haberlerin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Güler, çiftçilerin bu konuda dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Güler, "Bire 8 bin veren tohum diyorlar. Sadece buğdayda böyle bir tohuma sahip olsak dünyanın süper gücü biz oluruz. Hayal satanlara inanan çiftçilerimiz hayal kırıklığına uğramasın, parasını kaptırmasın, emeğini boşa harcamasın. Hasat zamanı sadece saman ve sapla baş başa kalmasın," şeklinde konuştu.

Güler, binlerce yıllık tohumların modern tarımda kullanılmasının ekonomik açıdan mantıksız olduğunu belirtti. Tohumların biyolojik yapısı gereği uzun süreler boyunca canlılıklarını korumalarının oldukça zor olduğunu ve uygun koşullarda saklanmayan tohumların çimlenme kapasitesini korumasının imkânsız olduğunu kaydeden Güler, "Tohumların saklanacağı yer gen bankalarıdır," dedi.

Çiftçilere yönelik uyarılarını sürdüren Güler, "Hiçbir yetkisi olmayan insanlar köylerde tohum topluyor. Buna bir dur diyelim. Çiftçilerimiz dolandırıcılara kanmasın. Fırsatçılar çiftçimizin emeği ile oynuyor," dedi. Modern tarımın gereksinimlerini karşılayacak şekilde geliştirilen ve saklanan tohumların, şimdi ve gelecekte tarımsal üretimin temelini oluşturacağını ifade eden Güler, "Geçmişten gelen mirasımızı modern tarım teknikleri ve bilimsel araştırmalarla geleceğe taşımak, tarım sektörünün sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır," dedi.

TÜRKTOB Başkanı Hacı Ömer Güler, modern tohumculuk endüstrisinin sürekli gelişim ve inovasyonla, artan sertifikalı tohum üretimiyle tarımsal verimliliği artırmaya devam edeceğini belirterek, çiftçilerin dolandırıcılara karşı dikkatli olması gerektiğini yineledi.

Kaynak: İHA