Kantarcı, dünyada vatandaşlarından yurt dışı çıkış harcı alan az sayıda ülke olduğuna dikkat çekerek, "Yurt dışı çıkış harcı ücretinin artması ile ilgili olarak son günlerde basında ve sosyal medyada sıkça haberler okuyoruz. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın bir açıklaması oldu. Açıklamada çıkış harcının, yurt dışına çıkış tarihinde yürürlükte bulunan tutarlar üzerinden ödenmesi gerektiğini hatırlattı, ancak zam yapılıp yapılmayacağına yönelik bir ifade yer almadı. Bayram sonrası yeni vergi paketiyle ek ve yeni vergilere yurt dışı çıkış harcının artırılmasının ekleneceği konuşuluyor. Son iki yıldır artırılmadığı düşünüldüğünde, yurt dışı çıkış harcının artmasını normal karşılayabiliriz ama tabii ki dört beş kat veya on kat artması normal değil, doğru olmayacaktır" dedi.

Dünya Genelindeki Uygulamalar Kantarcı, dünya genelindeki uygulamalara değinerek, "Avustralya'da yaklaşık 40 dolar olan yolcu seyahat harcı uçak biletine ekleniyor. Japonya'da bu tutar yaklaşık 6 dolar ve yurt dışına çıkan her yolcunun uçak biletine ekleniyor. İngiltere ve Almanya'da ise uçuşların mesafesine göre eklenen havayolu yolcu vergisi var. Bizdeki gibi herkesten aynı ücretin alındığı yurt dışı çıkış harcı uygulaması ise komşu ülke İran'da var. İran vatandaşları yurt dışına çıkarken yaklaşık 8 dolar harç ödüyor" şeklinde konuştu.

Olumsuz Etkilerden Kaçınılmalı Değişikliklerin ve artışların yıl başında yapılması gerektiğini dile getiren Kantarcı, "Dünya genelindeki uygulamalara bakıldığında, bizde de benzer değişikliklere gidilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kara sınır kapılarından geçenlerin aynı harç bedelini ödemesi uygulamada göze batan en büyük yanlışlardan biri. Sarp Sınır Kapısı'na yakın iller ve ilçelerden günübirlik veya sık aralıklarla çıkış yapanlar var. Amerika'ya iş seyahati için giden veya Bali'ye tatile gidenle Kemalpaşa'dan, Hopa'dan günübirlik Batum'a geçen vatandaşımız aynı harç ücretini ödememeli. Havayolu ile yurt dışına çıkanlar için harç ücreti, mesafeye veya uçak bileti tutarına bağlı olarak bilet tutarına eklenebilir, karayolu ile çıkış yapanlar için sabit ve makul bir harç ücreti olabilir" ifadelerini kullandı.

Turizm Sektörüne Destek Çağrısı Kantarcı, turizm sektöründeki değişikliklerin ve artışların vatandaşlara ve sektöre olumsuz etkileri olmayacak şekilde planlanması gerektiğini vurguladı. "Vergi gelirlerini artırmak amaçlı muhtemel yüksek artışlar, vatandaşlarımıza ve turizm sektörüne olumsuz etkileri olmayacak şekilde planlanmalı. Konu hakkında Ticaret ve Sanayi Odalarının, TOBB'un, turizm sektöründeki birliklerin ve kuruluşların ilgili bakanlıklara görüş bildireceklerini düşünüyorum" dedi.

Kantarcı'nın açıklamaları, yurt dışı çıkış harcı konusundaki tartışmalara ışık tutarken, bu konuda alınacak kararların titizlikle değerlendirilmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor.
 

Kaynak: İHA