Yusufeli’nin Demirkent Köyü'nde yetişen Butko Zeytini, 2006 yılında Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen Uluslararası Zeytinyağı Fuarı’nda Üstün Lezzet Ödülü kazanarak, kalitesini dünyaya kanıtlamıştı. Çoruh Vadisi'nin mikroklima etkisine sahip bölgesinde üretilen bu zeytinler, sadece yerel pazarlarda değil, Türkiye’nin dört bir yanından da büyük talep görüyor. Bölge halkı, zeytinlerinin yüksek kalitesini; özel bakım yöntemlerine, sulama suyuna ve özellikle dalından elle toplanma işlemine bağlıyor.
Bölgede yaklaşık 800 dekarlık alanda, 22 bin zeytin ağacı bulunuyor. Bu ağaçların boyu, 8 ila 12 metre arasında değişiyor. Bodur ağaçların aksine yüksek olan bu ağaçlardan zeytin toplamak için üreticiler, merdiven kullanıyor. Zeytinler toplandıktan sonra, sofralık ve yağlık olarak ayrılıyor.
Nusret Yıldırım, bölge halkından bir üretici, çocukluğundan beri zeytin üretimiyle ilgilendiğini belirterek, hasat sürecini şu sözlerle anlattı:
“Bu yıl da zeytin hasadına başladık ve Butko Zeytinleri’ni toplamaya devam ediyoruz. Yöremize özgü zeytinlerimiz, toplama yönteminden bakımına kadar oldukça farklı. Zeytinlerimiz asla yerden toplanmaz; ağaçların 10-12 metre yüksekliğine çıkılarak toplanır. Bu yıl da kalitemiz harika. Köyümüzde aynı zamanda bir zeytinyağı fabrikamız da bulunuyor ve burada üretilen zeytinyağı, oldukça kaliteli. Her yıl İstanbul, Ankara ve Bursa’dan gelen çocuklarımız, bize yardım etmek için buraya geliyorlar.”
Bölgede zeytin hasadı, yıl sonuna kadar devam edecek. Butko Zeytini’nin eşsiz lezzeti, bölgenin zeytincilik kültürünü yaşatmaya devam ediyor.