Alzheimer’ın Psikolojik Boyutları

Op. Dr. Kaya: "Safra Kesesi Taşlarından Laparoskopik Yöntemle Kurtulmak Mümkün!" Sessiz Taşlara Dikkat! Op. Dr. Kaya: "Safra Kesesi Taşlarından Laparoskopik Yöntemle Kurtulmak Mümkün!" Sessiz Taşlara Dikkat!

Psikolog Çapar, Alzheimer’ın özellikle yaşlı nüfusta sık görüldüğünü belirterek, hastalığın genellikle yavaş ve sinsi bir şekilde ilerlediğini söyledi. "Hastalığın en yaygın belirtisi unutkanlıktır. Alzheimer beyin nöronlarına zarar vererek bellekte, davranışlarda ve zihinsel işlevlerde bozulmalara neden olur" diyen Çapar, Alzheimer’ın ilk evresinde kısa süreli hafızanın bozulduğunu vurguladı.

Bakım Verenlere Uyarı: Ruhsal Sağlığınıza Dikkat Edin

Alzheimer hastalarının bakımının zorlu olduğunu belirten Psikolog Çapar, "Hastalar, ilerleyen evrelerde duygu ve düşüncelerini ifade etmekte zorlanır. Bu durum, hasta yakınları için büyük bir sorumluluk yükü getirir. Zamanlarının çoğunu hastayla geçiren bakım veren kişilerde stres, depresyon ve anksiyete gibi ruhsal bozukluklar gözlemlenebilir" dedi. Çapar, bakım veren kişilerin ruh sağlığını korumak için profesyonel destek almaları gerektiğini vurguladı.

Bakım Yükünün Etkileri

Bakım sürecinde, hasta yakınlarının sosyal izolasyon ve uyku bozuklukları gibi sorunlarla karşılaşabileceğini ifade eden Çapar, "Bu süreçte bakım verenlerin ailevi problemler yaşaması ve ruhsal çöküntüye girmesi sık rastlanan durumlardır" diyerek dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı.

Muhabir: TUNCAY UÇKUN