BELGESELLE SES VERDİLER

Uzungöl'de yapılmak istenilen HES projesine karşı olan Uzungöl Çevre Koruma Kültür ve Turizm Derneği, Horonaga YouTube Kanalı ile ortak olarak hazırlanan ‘Uzungöl HES Etmeyecek’ Belgeselini yayınladı. Yayınlanan belgeselde Uzungöl ve Taşkıran Mahalle sakinlerinin yapılmak istenen HES projesine karşı düşünce ve endişelerini dile getirerek yetkililerin bu hatadan bir an önce vazgeçmesini ifade ettiler.

TURİZMDEN DAHA ÇOK KAZANILIR

Giresun’un Mavigöl’ü Turist Akınına Uğruyor! Her Yıl Cazibesi Artıyor! Giresun’un Mavigöl’ü Turist Akınına Uğruyor! Her Yıl Cazibesi Artıyor!

Uzungöl Muhtarı Selman Dilek, “Uzungöl, Kıbrıs’taki kapalı Maraş’a benzeyebilir. Uzungöl, yüklenici firmanın kazanabileceği 3-4 milyon dolar bir kenara Uzungöl’ün milli iktisada katmış olduğu 1.5 milyar dolar bir kenara. HES uğruna bu büyük pastayı da kaybetme ihtimalimiz var. Bu pasta kaybolunca Trabzon’da etkilenecektir. Israrın nedeni şu an anlaşılan firmanın kurumsal direnci. Başka bir şey değil” diye konuştu.

GELECEĞİMİZİ SATIYORUZ

Uzungöl Turizmciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet İnan, “Derelerimizle beraber çok uzun bir geleceğimizi satıyoruz. 49 yılımızı biz birilerine veriyoruz. Düşünün bir daha benim bu dereyi eskisi gibi görme yaşım 90. biz derelerimizi ve bu derede oluşan güzellikleri 50 yıl boyunca göremeyeceğiz. Ben derelerin ekonomik hesap içinde olmasından bile rahatsızım. HES’in turizmden daha iyi gelir getireceğini bile kabul etsek o derenin yok olmasına değer mi? Bu bizim ortak değerimiz. Yıllar yılı bu derenin etrafında yaşayan insanlar olarak bizim de söz hakkımız olması gerekiyor. Ekonomik bir dayatma olması bizi inanılmaz derecede rahatsız ediyor. Allah inancı olanlara da seslenmek istiyorum. ‘Derelerimiz boşuna akmasın.’ diyorlar. Bir yaratıcının varlığına inanıyoruz. Her şeyi bir düzen, nizam içinde yarattığına inanıyoruz fakat, ‘bu dereyi Allah boşuna yarattı. Boşuna akmasın.’ diyoruz. Bir dere boşuna akabilir mi ya da bir dere HES yapılarak mı boşuna akması engellenebilir? Dere boşuna akar mı? Her derenin kendine özel bir misyonu var. Dağdan suyu alır denize indirir. Balığı besler. Yan tarafından toprağı besler, ağacı besler, fidanı besler. Aslında çok önemli bir amaç için akan dereyi boşuna katlediyorsunuz. En büyük problem aslen bu. Bunu anlayacak insanlara, yöneticilere bu memlekette ihtiyaç var” ifadesine yer verdi. 

Muhabir: HABER MERKEZİ