Son yıllarda Artvin balının kalitesiyle öne çıkmasının ardından, bazı kötü niyetli kişilerin Artvin balı adı altında sahte bal satışına başladığını belirten Durmuş, "Artvin'de yaklaşık 1400 kayıtlı arıcı bulunuyor ve sahte balı görmek zor. Arıcılarımızın hiçbirinde sahtekârlık yoktur. Ancak dışarıda sahte bal, 'Artvin balı' adıyla satılmaktadır. Bu da bizim için büyük bir sorun yaratıyor" dedi.
Durmuş, sahte balın tespiti için laboratuvar analizlerinin şart olduğunu belirterek, "Balın akışına bakarak veya tadına bakarak sahte olup olmadığını anlamak mümkün değil. Bunun için mutlaka analiz yapılması gerekir" diye konuştu.
Sahte Bal ve Etiketsiz Ürünlere Dikkat!
Durmuş, ayrıca etiketsiz veya dolum tarihi, son kullanma tarihi gibi bilgileri içermeyen ürünlere güvenilmemesi gerektiğini vurguladı. "Bazı sahtekarlar, şişedeki pekmezi bal diye satabiliyor. Tüketiciler, sadece güvenilir üreticilerden alışveriş yapmalıdır. Artvin balının fiyatı 1500 ila 2500 TL arasında değişiyor. Ancak bazı sitelerde gramı milyon dolara satılan bal ilanları gördük. Bu tür ilanlara inanılmamalıdır" dedi.
İbrahim Durmuş, tüketicilerin güvenli alışveriş yapabilmesi için Bakanlık tarafından verilen işletme numarasını kontrol etmeleri gerektiğini belirterek, bu numaralarla balın kime ait olduğunu öğrenebileceklerini ifade etti.
Artvin’in Zengin Bal Çeşitleri
Artvin’in coğrafi yapısının farklı rakımlarda çeşit çeşit bal üretimine olanak sağladığını dile getiren Durmuş, "Artvin’de kestane balı, çiçek balı, ıhlamur balı, orman gülü balı, yaban mersini balı ve yayla balı üretiyoruz. 0 rakımdan 2600 rakıma kadar arılarımız nektar topluyor. Bu zenginlik, balımıza da yansıyor" dedi.