Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremde, Trabzon Sağlık Hizmetleri Başkanı ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) Trabzon Bölge Sorumlusu Opr. Dr. Yavuz Çakıroğlu, Trabzon'da 152 UMKE gönüllüsü ile birlikte aktif olarak görev yaptıklarını belirtti. 5-11 Ağustos Ulusal UMKE Haftası çerçevesinde açıklamalarda bulunan Çakıroğlu, UMKE ekiplerinin ülkemizde ve yurtdışında çok başarılı çalışmalara imza attığını ifade etti.

UMKE'nin Kuruluşu ve Görevleri

2003 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan UMKE'nin afetlerde sağlık organizasyonu projesi çerçevesinde çalıştığını belirten Çakıroğlu, “Trabzon, 30 UMKE bölge biriminden 15. bölge birimi olarak Artvin, Rize, Gümüşhane ve Giresun illerinin bölge koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Trabzon'da 152 UMKE gönüllümüz ile birlikte faaliyet göstermekteyiz” dedi.

Depremlerdeki Kritik Rol

6 Şubat 2023'te gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerde Sağlık Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile koordineli çalışarak hastaların hızlı ve güvenli bir şekilde naklini sağladıklarını anlatan Çakıroğlu, “Hatay bölgesinde Sağlık Bakanlığı'nın talimatıyla Acil Sağlık Hizmetleri'nin organizasyonu için görevlendirildim. Enkaz altında bulunan yaralılara acil müdahalelerini yaparak, sahra hastanelerine nakillerini sağladık. Helikopter ambulanslarla hasta naklini gerçekleştirerek Hatay'ın hasta triyajını ve naklini sağlamış olduk” şeklinde konuştu.

UMKE'nin Başarılı Çalışmaları

UMKE ekiplerinin hem ülkemizde hem yurtdışında görevlerini özveriyle yerine getirerek başarılı çalışmalara imza attığını belirten Çakıroğlu, “UMKE, yaptıkları çalışmalarla dünyanın takdirini toplamış bir organizasyondur” dedi. Depremde gerçekleştirilen hava nakil sisteminin Türkiye ve dünyada büyük takdir topladığını ifade eden Çakıroğlu, bu operasyonda görev alan tüm UMKE gönüllülerine, Sağlık Bakanlığı görevlilerine ve Türk Silahlı Kuvvetleri personeline teşekkür etti.

Bu vesileyle Trabzon ve tüm Türkiye'de bulunan UMKE gönüllülerinin haftasını kutlayan Çakıroğlu, afetlerde ve kazalarda özveriyle görev alan tüm sağlık çalışanlarına teşekkürlerini sundu.