Tepeli karabatak kuşlarının yuva yaptığı nadir bölgelerden biri olan Hoynat Adası, aynı zamanda çift gümüş martıların yaşam alanı. Adada, geçtiğimiz yıllarda 90 çift tepeli karabatak ile 250 çift gümüş martının yaşadığı tespit edildi. Doğal yaşam alanı olduğu için adaya giriş yasak olsa da, kuş gözlemcileri için büyük öneme sahip bir bölge.
Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Perşembe Belediyesi’nin yaptığı çevre düzenlemeleri ve güzelleştirme çalışmaları ile ada çevresinin cazibesi arttı. Doğal taşlarla kaplanan zemini ve seyir terasına yerleştirilen dürbünlerle, ziyaretçiler kuş gözlemi yapma fırsatı buluyor. Ramazan Bayramı tatilinde, il dışından gelen ziyaretçiler de bu eşsiz doğayı görmek için Hoynat Adası’nı tercih etti.
Çorum’dan gelen Ayten Tonoğlu, ilk kez Hoynat Adası’nı ziyaret ettiğini belirterek, "Gerçekten çok güzel, Karadeniz’i bu şekilde hiç bilmezdim. Yeşil doğa ve deniz çok güzel" dedi. İstanbul’dan gelen öğretmen Gülşah Gültekin ise, "Karadeniz’e ilk defa geliyorum ama çok beğendim. Yeşili ve doğası gerçekten harika" şeklinde konuştu.
2019 yılında daha az gelişmiş olan ada, son yıllarda yapılan iyileştirmelerle büyük bir değişim geçirdi. Nesrin Türkkan, "Sakin şehir olmanın hakkını veriyor.
2019 yılında buraya gelmiştim, o zaman bu kadar gelişmiş değildi. Çok şey katılmış, bu yüzden buradayım" dedi. Ordulu Tayfun Kahyaoğlu da, "Hoynat Adası, doğal güzelliğiyle öne çıkıyor. Hem yeşil doğası hem de deniziyle herkesin gelip görmesini tavsiye ederim" ifadelerini kullandı.
Hoynat Adası, Ordu’nun bu benzersiz doğa alanı, yerli ve yabancı ziyaretçilerinin ilgisini çekmeye devam ediyor.