Bıldırcın Avı için Yüzyıllık Gelenek
Yüzlerce yıl önce bıldırcın avlamak amacıyla başlayan atmaca yakalama geleneği, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin yüksek rakımlarında yaşayan atmacalar sayesinde büyük bir tutku haline dönüştü. Yırtıcı olmalarıyla bilinen atmacalar, zekâları ve çeviklikleriyle avcılara yardımcı oluyor. Atmacacılar, Rize'nin yüksek kesimlerine çıkarak 'tenta' adı verilen küçük kulübelerde saklanıyor ve atmaca yakalamak için bekliyor.

Dededen Toruna Süregelen Bir Kültür
Atmaca kültürünün Rize'de yüzyıllardır yaşatıldığını belirten atmacacı Salih Navdar, “Bu kültür, dededen toruna geçen bir geleneği temsil ediyor. Atmacalar, 1 yaşına geldiklerinde burayı güzergah olarak seçiyor ve Afrika’ya gidiyorlar. Yakaladığımız atmacaları doğaya salıyoruz, bu bir av değildir” dedi.

Atmaca Evcilleştirme ve Kadınların Rolü
Rizeliler, atmaca tutmanın geçmişte et ihtiyaçlarını karşıladığını belirtirken, Sema Eskiçırak da sadece erkeklerin değil, kadınların da atmaca evcilleştirme işinde aktif rol oynadığını vurguladı: “Biz bayanlar, beylerimizin atmacalarını evcilleştiriyoruz ve mahallede hava atıyoruz.”

“Bu İş Gerçekten Bir Hastalık”
Atmacacılık yapmanın bir tutku olduğunu söyleyen Yılmaz Eskiçırak, “82 yaşındayım ama bu işi bırakmadım. Atmacalarla ilgilenmek gerçekten bir hastalık” dedi.

Kaynak: İHA