RAMAZAN SONRASI YEMEKTE AŞIRIYA KAÇMAYIN
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte bayram sabahı yapılan aşırı yemek tüketiminin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Özellikle uzun süre aç kalan vücudun aniden yoğun gıda yüklenmesine karşı savunmasız olduğunu belirtti.
“KALP KRİZİNE KADAR GİDEBİLİR”
Prof. Dr. Kaya, “Vücudumuz bir ay boyunca farklı bir beslenme düzenine adapte oldu. Bayram sabahı aniden yüksek miktarda yemek tüketimi; tansiyon, kan şekeri ve kalp ritminde ani değişimlere neden olabilir. Bu durum kalp krizi gibi ciddi sonuçlara yol açabilir” dedi.
ADAPTASYON SÜRECİNE DİKKAT
Ramazan sonrası dönemde vücudun yeniden üç öğün düzene alışması gerektiğini belirten Prof. Dr. Kaya, “Sabah kahvaltısında hafif ürünler tercih edilmeli. Yumurta, peynir gibi protein kaynakları; çay, süt, ıhlamur gibi içecekler tüketilebilir. Ağır yağlı hamur işleri, kızartmalardan uzak durulmalı” dedi.
“SOFRADA HIZLI YEMEYİN, ANIN TADINI ÇIKARIN”
Bayramın getirdiği geniş aile sofralarında hızlı yemek yemenin yanlış bir davranış olduğuna dikkat çeken Kaya, “Yavaş ve sindirerek yemek, hem mide hem genel sağlık açısından önemlidir. Beynin doydu sinyaline kulak verin” tavsiyesinde bulundu.
SU TÜKETİMİNE ÖZEL VURGU
En önemli uyarılardan biri de su tüketimi konusunda geldi. “Ramazan boyunca sınırlı sıvı alan vücut, yeniden su dengesine kavuşmalı. Günde 2-3 litre su tüketilmeli. Meyve ve sütlü tatlılar tercih edilmeli, şerbetli tatlılara aşırı yüklenilmemeli” diye konuştu.
AKTİF HAYATA DÖNÜŞ ZAMANI
Prof. Dr. Kaya, oruç döneminde hareketsiz kalan bireylerin artık daha hareketli bir yaşam tarzına geçmeleri gerektiğini ifade ederek, “Bayram sonrası tempoyu artırmalı, alınan kiloları vermeye başlamalıyız” dedi.