Akseki'nin Çimi Yaylası'nda yıllarca yapılan bilinçsiz söküm nedeniyle kardelenler azalırken, bu yıl doğadaki bu nadide çiçeklerin korunması için önemli bir adım atıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, bölgedeki kardelen soğanlarının sökümünü 5 yıl süreyle yasakladı. Bu yasak, doğanın bu değerli çiçeğini koruma adına büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.
Yıllar önce yaylaların her tarafını beyaz gelinlik gibi süsleyen kardelenler, artık taşların ve ağaç köklerinin arasına sıkışmış durumda. Mevlüt Arıcı, Akseki'nin Çimi Yaylası'nda yıllarca yapılan bilinçsiz sökümler nedeniyle doğada kardelenlerin azaldığını ifade etti. "Eskiden her yerde bembeyaz kardelenler görürdük, ancak şimdi onları taşların arasında ve karamukların içinde arar olduk" dedi.
Akseki'nin eski muhtarlarından Ramazan Ünal ise, "Kardelen, bilimsel olarak soğanlı bitkiler arasında en önemli olanlardan biridir ve tüm soğanlı bitkiler için simge haline gelmiştir. Bu çiçeklerin, Akseki'nin yaylalarından yok olmaması için korunması gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Kardelenlerin, sadece görsel güzellikleriyle değil, aynı zamanda kozmetik sanayi ve çocuk felci aşısı üretimi gibi önemli kullanım alanlarına sahip olduğunu belirten Ünal, bu türlerin korunması gerektiğini vurguladı. Doğadaki kardelenlerin korunması için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu yıl alınan 5 yıllık yasak kararı, kardelenlerin doğada yeniden çoğalmasına olanak sağlayacak.
Akseki Belediye Başkanı ve mahalle muhtarları, kardelenlerin neslinin tükenmemesi adına bu başvuruyu yaparak, bölgede kardelenlerin korunmasına yönelik önemli bir adım atmış oldular. Yasak, bölgedeki kardelenlerin sayısının artmasını ve doğada yeniden çoğalmalarını sağlamayı amaçlıyor.