YAPAY ZEKA STRATEJİSİYLE ŞİRKETLER KAZANIYOR
TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu’nda yapılan sunumlar, Türkiye’nin bu alanda büyük potansiyele sahip olduğunu ortaya koydu. Deloitte Danışmanlık Ortağı Barış Yenidünya, yalnızca kurumsal düzeyde yapay zeka stratejisine sahip olmanın üretim sektöründe yüzde 24 maliyet tasarrufu, yüzde 8 gelir artışı sağladığını açıkladı.
801,5 MİLYON TL KAZANÇ POTANSİYELİ
Yenidünya, 2023-2024 verilerine dayanarak üretim sektöründe yapay zekadan sağlanabilecek toplam ekonomik kazancın 801,5 milyon TL’ye ulaştığını belirtti. “Aynı stratejiyi bilişim sektörüne uygulamış olsaydık, gayrisafi yurt içi hasılanın %0,57’sini sistemimize katabilirdik,” diyen Yenidünya, yapay zekanın milli gelir üzerindeki etkisinin altını çizdi.
YAPAY ZEKADA SOSYAL ETKİ: %55’LİK RİSK ALANI
Ernst & Young Türkiye Yapay Zeka Hizmetleri Lideri Reyzi Devrim Pamir ise Türkiye'de çalışan nüfusun %55’inin yapay zeka ile yapılabilecek işlerde çalıştığını belirtti. Bu durumun istihdam, gelir dağılımı ve sosyal denge üzerinde önemli etkiler doğurabileceğini vurgulayan Pamir, “Yapay zekaya geçiş süreci yönetilmezse, sosyal barış zedelenebilir” uyarısında bulundu.
TARİFE SAVAŞLARI BİLE YAPAY ZEKAYA KAYIYOR
Pamir ayrıca ABD’nin son dönemde aldığı gümrük vergisi kararlarının artık sadece ticari değil, teknolojik strateji hamlesi olduğuna dikkat çekti. ABD’nin Türkiye, Mısır ve Körfez bölgesini kapsayan tarifelendirme politikalarının yapay zeka teknolojileriyle yakından ilişkili hale geldiğini ifade etti.
GELECEK STRATEJİYLE KAZANILACAK
Uzmanlara göre Türkiye’nin ekonomik büyüme ve rekabetçilikte geride kalmaması için ulusal çapta yapay zeka stratejilerini hızla benimsemesi ve sektörlere entegre etmesi gerekiyor. Yapay zeka artık sadece bir teknoloji değil; kalkınma, istihdam ve gelir politikalarının merkezinde yer alıyor.