Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılının ikinci çeyreğine ilişkin yapı izin istatistiklerini açıkladı. Veriler, Türkiye genelinde yapı ruhsatı verilen bina sayısında geçtiğimiz yıla oranla önemli bir düşüş olduğunu ortaya koyuyor. Nisan-Haziran döneminde belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatlarında, bina sayısı yüzde 22,7, daire sayısı yüzde 28,9 ve yüzölçümü ise yüzde 30,9 oranında azaldı.

Belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların toplam yüzölçümü 27,1 milyon metrekare olarak kaydedildi. Bu alanın 14,6 milyon metrekaresi konutlar için ayrılırken, 6,9 milyon metrekaresi konut dışı yapılar ve 5,6 milyon metrekaresi ise ortak kullanım alanları olarak belirlendi. Kullanım amacına göre incelendiğinde, en yüksek payın 18 milyon metrekare ile iki veya daha fazla daireli ikamet amaçlı binalara ait olduğu görülüyor. Bu kategoriyi, 2,2 milyon metrekare ile sanayi binaları ve depolar izledi.

TÜİK verilerine göre, yapı kullanma izin belgelerinde de önemli bir gerileme yaşandı. 2024’ün ikinci çeyreğinde belediyeler tarafından verilen bu belgelerde, bina sayısında yüzde 14,7, daire sayısında yüzde 23,5 ve yüzölçümünde yüzde 14,7'lik bir azalma kaydedildi. Toplam 18,1 milyon metrekarelik yapı kullanma izin belgesi verilen alanın 9,3 milyon metrekaresi konut, 5,2 milyon metrekaresi konut dışı yapılar ve 3,6 milyon metrekaresi ise ortak kullanım alanları olarak hesaplandı.

Çiftçiler acele etsin! Destek ödemesinde son 24 saat Çiftçiler acele etsin! Destek ödemesinde son 24 saat

Kullanma amacına göre en yüksek pay yine iki veya daha fazla daireli ikamet amaçlı binalara ait oldu. Bu binalar, toplam 11,6 milyon metrekarelik bir alanla ilk sırayı alırken, kamu eğlence, eğitim, hastane veya bakım kuruluşları binaları 1,8 milyon metrekare ile ikinci sırada yer aldı. Yapı ruhsatı ve kullanma izin belgelerinde yaşanan bu düşüş, inşaat sektöründe yaşanan zorlukların bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ