Belçika’da yaşanan olay, gıda güvenliği konusunda toplumda farkındalık yaratmak için bir uyarı niteliği taşıyor. AJ’nin makarna tüketimi sonrası ölümüne yol açan Bacillus cereus bakterisi, oda sıcaklığında bekleyen yiyeceklerde hızla çoğalabiliyor. Bu tür durumların önüne geçmek için yemeklerin kısa sürede soğutulması ve uygun koşullarda saklanması gerektiği belirtiliyor.
Akıllara durgunluk veren olayda yediği yemekten yalnızca 10 saat sonra hayatını kaybeden AJ'nin ölümüne, gıda zehirlenmesine yol açan Bacillus cereus bakterisinin neden olduğu belirlenirken uzmanlar, özellikle pişirilmiş gıdaların oda sıcaklığında uzun süre bekletilmesinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyardı.
ADLİ TIP RAPORU ORTAYA KOYDU
AJ'nin ölümününün ardından yapılan otopsi sonucunda, ölümünün yediği yemekten tam 10 saat sonra gerçekleştiği tespit edilirken Adli tıp raporunda ölüm nedeni olarak karaciğer nekrozu ve akut pankreatit yer aldı.
BİRKAÇ SAATTEN FAZLA BEKLETMEYİN
Konu ile ilgili görüş alınan Dr. Bernard, pek çok insanın pişirdiği makarnayı ya da diğer yemekleri ertesi gün taze gibi yiyebildiğini ancak yemeklerin oda sıcaklığında birkaç saatten fazla bekletilmemesi gerektiğini vurguladı. “Pek çok insan pişirdikleri makarna ya da diğer erişte türlerini ertesi gün yer ve bu bir sorun oluşturmaz. Ancak birkaç saatten fazla dışarıda kalan (oda sıcaklığında bırakılan) yiyeceklere dikkat edin.