YÖK’ün yaptığı yazılı açıklamada, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih döneminin başlangıcı öncesinde, vakıf üniversitelerinin eğitim öğretim ücretleri konusunda bilgilendirildiği belirtildi. Öğrencilerin tercih ve kayıt süreçlerinde karşılaşacakları öğrenim ücretlerinin net bir şekilde belirtilmesi gerektiği ifade edildi.
Açıklamada, devlet üniversitelerinde 2011-2012 akademik yılından beri birinci öğretimdeki öğrencilerden katkı payı alınmadığı ve vakıf yükseköğretim kurumlarının kazanç amacı gütmemesi gerektiği hatırlatıldı. Ayrıca, öğrencilerin programlarının tamamlanma süresi boyunca öğrenim ücretlerinin değişim oranlarını bilmek istemelerinin haklı ve meşru bir talep olduğu vurgulandı.
YÖK’ün Aldığı Kararlar:
YÖK’ün 10 Temmuz'daki toplantısında vakıf yükseköğretim kurumlarının dikkat etmesi gereken hususlar şu şekilde belirlendi:
Ücretler dönemsel değil, yıllık ve tayin edilmiş bir miktar olarak tespit edilmeli, tercih ve/veya yatay geçiş dönemlerinden önce net bir miktar olarak ilan edilmeli.
İlk kayıt esnasında öğrenciye taahhüt edilmiş eğitim öğretim ücreti artış oranları aşılmamalı, ancak her halükarda yapılacak artışlarda en çok Tüketici Fiyat Endeksindeki (TÜFE) 12 aylık ortalama oranı esas alınmalı ve güncellemeler resmi internet sitelerinden duyurulmalı.
Kayıt döneminden sonra açıkça ilan edilmemiş ilave/beklenmedik ücret ve ücret artışı talebinde bulunulmamalı.
İlan edilen eğitim ve öğretim ücretlerinde TÜFE üzerinden resmi güncelleme oranları dışında herhangi bir ilave değişiklik yapılmamalı ve alınacak bu yöndeki kararlar uygun zamanda ve elverişli araçlarla tüm öğrencilerle paylaşılmalı.
YÖK Başkanı Erol Özvar imzasıyla gönderilen yazıda, vakıf yükseköğretim kurumlarının mütevelli heyetlerinin, eğitim öğretim ücretlerini YÖK'ün bu kararı doğrultusunda belirlemelerinin istendiği belirtildi. Bu kararların, öğrencilerin karşılaşabileceği sürpriz ücret değişikliklerinin önüne geçmeyi ve şeffaf bir ücret politikası oluşturmayı amaçladığı vurgulandı.