Altın Güne Nasıl Başladı Altın Güne Nasıl Başladı

YUMURTA ÜRETİMİNDE SERT DÜŞÜŞ: KUŞ GRİBİ ETKİLİ OLDU
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2025 Ocak ayı verilerine göre, Türkiye'de tavuk yumurtası üretimi bir önceki yıla kıyasla yüzde 10,1 oranında gerileyerek 1 milyar 652 milyon 615 bin adet seviyesinde kaydedildi. Bu dikkat çeken düşüşte, geçtiğimiz yılın son çeyreğinde etkili olan kuş gribi salgını belirleyici oldu.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, salgın nedeniyle tavuk sayısında ciddi kayıplar yaşandığını ve üreticilerin bu kaybı yeni tavuk takviyesi ile telafi etmeye çalıştığını açıkladı. Afyon, “Verim kaybını azaltmak için yüzde 15-20 oranında yeniden hayvan yerleştiriyoruz” dedi.


ABD’DEN YÜKSEK FİYATLI TALEP: İÇ PİYASAYI YUKARI ÇEKTİ
Yumurta fiyatlarında yaşanan artışın yalnızca arz sorunundan kaynaklanmadığını belirten Afyon, esas yükselişin ABD’nin son dönemdeki yüksek fiyatlı ve ani alımları nedeniyle yaşandığını ifade etti. "Amerika küçük miktarlarda ürün istiyor ama yüksek fiyat veriyor. Bu da iç piyasada fiyatları yukarı itiyor" dedi.

ABD'nin bu agresif alım davranışı, iç piyasada spekülasyona açık bir ortam yaratırken, marketlerin fiyat belirleme konusunda etkili olduğuna da dikkat çekildi.


“ABD RÜYASI BİTERSE ELDEKİ ÜRETİMLE NE YAPACAĞIZ?”
Afyon, bu alım politikasının sürdürülemez olabileceğini vurgulayarak, "ABD rüyası sona erdiğinde elimizde kalacak üretim fazlası yeni bir kriz doğurabilir" uyarısında bulundu. Şu anki dış talebin geçici bir rahatlama sağladığını belirten Afyon, geleceğe dönük planlamaların şimdiden yapılması gerektiğini söyledi.


FİYATLARDA HIZLI YÜKSELİŞ: 2 AYDA %17 ARTIŞ
TÜİK’in Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) verilerine göre, tavuk yumurtası fiyatlarında şubat ayında %8, yılın ilk iki ayında ise %17’lik artış kaydedildi. 2024’ü 3,51 TL ortalama fiyatla kapatan yumurta, şubat sonu itibarıyla 4,10 TL seviyesine ulaştı.


FİYAT DENGESİ NASIL KURULACAK?
Sektör temsilcileri, fiyatların dengelenmesi için hem iç hem dış piyasaya yönelik planlı üretim ve stok yönetimi gerektiğini belirtiyor. Aksi halde dış talep azaldığında içeride fiyat çöküşü ya da ürün fazlası gibi yeni krizler gündeme gelebilir.

Kaynak: KARAR